Atractia de lumina este in natura omului, dar si mai important este ca fara lumina, viata pe Pamant ar inceta sa mai existe. Nu este cazul sa ne speriem, insa este momentul sa realizam importanta luminii atat in ceea ce priveste existenta noastra, cat si alimentarea bunei dispozitii.
Sfarsitul lunii februarie si inceputul lunii martie este perioada in care se fac primele lucrari in gradina. Curatarea solului si a plantelor de uscaturi, afanarea terenului si taierea lastarilor trebuiesc efectuate inainte sa apara primele flori de primavara.
Muschiul de piatra este o planta cunoscuta pentru proprietatile sale medicinale dar si pentru calitatile sale estetice. Cunoscut si sub numele de muschi de munte sau muschi cret, muschiul de piatra este un lichen ce creste pe stancile din zonele alpine.
Gardurile vii, plantele decorative, bancile si aleile serpuite sunt “accesoriile” cele mai des folosite la decorarea unei gradini. Casuta de lemn se numara de asemenea printe cele mai apreciate elemente decorative insa putini proprietari care stau la case au norocul sa detina gradini suficient de mari pe suprafata carora pot construi una.
Atunci cand dorim sa dam un aspect frumos dar si putina culoare spatiului exterior, apelam la celebrii pitici de gradina. De forme diferite, si asezati strategic in locuri neobisnuite, aceste mici figurine sunt unele dintre cele mai cautate accesorii decorative.
Amenajarea unui spatiu exterior prezinta o provocare la fel de mare ca si in cazul amenajarii unui spatiu interior. In ambele cazuri decorul trebuie gandit pana la cele mai mici detalii, caci detaliile fac diferenta.
Pentru gradinarii experimentati sintagma paturi ridicate nu reprezinta o noutate. Nici nu are cum sa fie deoarece aceasta practica este folosita in gradinarit de mai bine de o suta de ani. Pentru cei mai putin cunoscatori, paturile ridicate sau straturile ridicate reprezinta portiuni ridicate de pamant, imprejmuite de diferite materiale.
Atunci cand termometrele arata multe grade cu plus, iar aerul devine irespirabil, ne gasim refugiul in spatiile amenajate in aer liber. Terasa sau foisorul devine “camera de zi” in sezonul estival, iar amenajarea cu bun-gust a acestora aduce si buna-dispozitie.
Atunci cand ne amenajam gradina ne gandim cum sa gestionam cat mai bine spatiul pe care il avem la dispozitie pentru a putea dispune de cele mai frumoase flori dar si de cele mai inspirate decoratiuni.
Daca in cazul locuintelor se cunosc deja foarte multe metode de maximizare a spatiului: patul suspendat, mobilierul multifunctional, teoria culorilor, crearea spatiilor speciale pentru depozitare, care sunt usor de pus in practica, in cazul gradinilor de mici dimensiuni orice detaliu conteaza.
Vatra de foc este un concept nou in designul exterior, care a prins foarte bine in afara. Dar incet-incet au inceput sa aiba cautare si la noi. Vetrele de foc sunt accesorii perfecte pentru gradina, curte sau terasa, care va ofera caldura, lumina si ambianta.
Atunci cand vine iarna, gradina este "ingropata" sub mormane de zapada, lasand la iveala doar cateva strucruri, arborii si arbustii. Dar asta nu inseamana ca acest spatiu ar trebui neglijat pana la primavara, si in tot acest timp gradina sa para un “tinut” dezolant si rece.
Odata cu venirea frigului, timpul petrecut in gradina este inlocuit de alte activitati, desfasurate in interiorul casei, la caldura. Insa, un designer danez a gasit o solutie originala, care ne permite se ne bucuram de natura si in sezonul rece.
Amenajarea unei gradini nu ridica probleme la fel de mari ca cea a spatiilor interioare, dar este la fel de importanta. La fel ca si in cazul designului de interior, in amenajarea gradinii exista o serie de tendinte.