Dormitorul rustic
Dormitorul decorat in stil rustic este alegerea potrivita atunci cand doresti sa beneficiezi de o atmosfera reconfortanta si linistita, deoarece accentul este pus pe simplitate si familiaritate. Punctele de referinta ale acestor dormitoare - materiale naturale, prelucrate manual; ornamente practice si nesofisticate, care confera senzatia de spatiu; palete de culori armonioase si bogate, in acelasi timp - creeaza un mediu care conduce catre relaxare si liniste in orice moment al zilei.
Indiferent daca este striat, vargat, patat, vopsit sau lacuit, lemnul apare extrem de des in schemele de amenajari rustice. Aceste scheme includ suprafete precum podeaua si peretele, mobilierul si obiectele decorative de mici dimensiuni. Alte materii prime naturale cum ar fi trestia, rachita, bumbacul joaca, de asemenea, un rol complementar.
Culori traditionale precum galbenul cremos, verdele conifer, rosul indian, albastrul turcoaz sunt folosite singure - pentru a acoperi suprafete intinse de perete, sau izolat, in cantitati mici - pentru a oferi personalitate suprafetelor mari, vopsite in alb sau in culori pale, neutre. Mobilierul are o caracteristica practica atemporala, bazata pe o mixtura de elemente simple, elegante si o tenta de stil victorian. Perne bogat umplute, pernite si cuverturi matlasate asigura prezenta confortului.
Ornamentarea, fie ca se bazeaza pe tipare simple, fie ca este rodul imaginatiei se realizeaza manual - macar in aparenta, daca nu si in realitate. Tesaturile constituie o prezenta usor bruta si modesta, iar materialele realizate din petice si mostrarele (modelele de tesatura) urmeaza tema mestesugului manual. Aspectul este mai degraba usor eclectic decat atent coordonat, dar niciodata haotic - totul se afla la locul potrivit.
Fie ca sunt tencuiti, tapetati, sau acoperiti cu lambriuri, peretii trebuie sa aiba un aspect simplu. Combinatia de lambriuri in partea de jos a peretelui cu o suprafata vopsita uniform este traditionala. Pentru un dormitor rustic nu este potrivit tapetul cu diferite motive, modele, tot asa cum nu sunt potrivite culorile pastelate, cum ar fi nuantele de roz deschis, de albastru sau de mov. In schimb trebuie folosite culorile de pamant, vopselele naturale, alburii si albe - ideale pentru un dormitor confortabil. Pentru un look autentic, lemnaria - usile, arhitrava, scandura de podea, lambriurile si grinzile - poate fi vopsita intr-o culoare aprinsa, bogata, pentru a contrabalansa impersonalitatea albului.
Pentru podele sunt indicate placile din lemn de pin late, vargate - o alternativa potrivita la acestea fiind placajul de lemn cu striatii, cu aspect modern. Carpetele tricotate sau impletite, sau cele de tip berlinez cu motive de trandafiri, arata perfect si fac placut mersul descult. Bumbacul simplu sau striat, carpetele din carpa facute de mana pot fi o alegere buna, de asemenea.
Cum imaginea de ansamblu depinde de abundenta luminii naturale, trebuie sa profiti cat mai mult de rolul ferestrelor. Evidentiaza ferestrele mici prin aceeasi culoare ca cea a grinzii - picteaza ramele din lemn ale ferestrelor si pervazele sau aplica numai o linie de culoare peretelui care inconjoara fereastra.
Photo: corbis.com
02.04.2008