Plante de interior... in gradina
Multe din plantele de interior pot fi plantate afara, direct in gradina, imediat ce a venit primavara si temperaturile de peste noapte o permit. Iata cateva:
Muscata |
Desii unii gradinari sau pasionati de bucatarie le cultiva in ghivece, plantele aromatice sunt ideale pentru gradina. Ganditi-va numai la varietatea de texturi, data de foliajul atat de diferit al fiecarei specii... Patrunjelul, rozmarinul, arpagicul, leusteanul sunt numai cateva care pot si cultivate cu succes in gradina.
Begonia
Este o planta gingasa, apreciata printre cunoscatori pentru varietatile sale, deosebite prin florile coloarte sau pentru foliajul spectaculos. Desi este o planta de interior, ea a fost folosita cu succes in bordurile cu plante din parcuri sau in zonele verzi din intersectii. Asadar, daca avem un ghiveci plin cu begonii, care oricum ar fi trebuit divizate, de ce sa nu plantam cateva in gradina, intr-un loc in care sa primeasca cu moderatie razele directe ale soarelui (daca sunt asezate in plin soare frunzele vor capata o culoare rosiatica, dar planta risca sa se ofileasca). Begonia prefera umezeala, asa ca trebuie udata regulat, odata cu venirea serii. Daca ramurile sunt lungi, ciupiti varfurile pentru a o ramifica.
|
|
Coleus
Este o planta foarte frumoasa pentru interior, dar la fel de bine va arata si afara. Nu rezista la frig, asa ca nu o puteti planta in gradina decat dupa ce temperaturile de peste noapte nu mai scad sub 10-15 grade Celsius. Desi supravietuieste si in plin soare, culoare frunzelor de coleus este cel mai bine pusa in evidenta daca planta este asezata la umbra. Alegeti o zona din gradina cu pamant usor drenabil, bogat. Florile nu sunt foarte frumoase si trebuie rupte dupa ce s-au trecut, pentru a obtine o tufa cat mai ramificata. Pentru a creste mai bine in timpul verii, amestecati in apa de udat un fertilizator.
Daca totusi nu va indurati sa lasati planta ''libera'' in gradina, puteti amenaja zone interesante asezand ghivecele printre florile din gradina, asa cum se vede in exemplul de mai jos. Un sfat ar fi sa nu asezati ghivecele direct pe pamant, ci in farfuria lor sau/si pe o caramida sau bucata de tigla. Oricum, trebuie sa aveti grija, pentru ca umezeala va atrage rame sau melci. |
Lavinia Rorich
Gradinamea.ro