Rubarba - Rheum rhabarbarum
Rubarba este o leguma sau o planta ornamentala?
- cei care au cautat pe internet ''rubarba'' vor zice ca e leguma, pentru ca se gasesc o gramada de retete cu ea.
- cei care au vazut cum arata, vor zice ca e planta ornamentala.
- cei care au gustat o prajitura cu rubarba si stiu si cum arata, vor zice cu siguranta ca este o planta pe care ar trebui sa o aiba oricine in gradina.
foto: David Marks
foto: www.hort.cornell.edu
Descriere
Rubarba sau revent, pe numele ei stiintific Rheum rhabarbarum sau Rheum officinale, este de fapt o leguma folosita in preparatele culinare si in medicina.
Rubarba este o planta care poate atinge, cu tot cu flori, pana la 2 metri inaltime. Tufa formata din
Ingrijire si cultivare Rubarba este cultivata pentru coada frunzelor, dar este in acelasi timp si o planta ornamentala, mai ales varietatile cu Atentie, numai coditele sunt comestibile si numai daca sunt sanatoase! Frunzele de rubarba sunt toxice; ele contin acid oxalic intr-o concentratie daunatoare corpului uman. La fel si coditele ofilite sau cele afectate de inghet.
Prefera locatiile in care sa primeasca soare din plin, desi creste bine si la umbra. Cu toate acestea, caldura in exces va face ca rubarba sa aiba
flori de rubarba vara si toamna tarziu (foto: www.library.uiuc.edu)
Este bine sa indepartati florile imediat ce apar, pentru ca planta sa isi consume toate substantele nutritive in dezvoltarea frunzelor si a coditelor.
Pe timpul iernii, rubarba poate fi acoperita cu un strat de mulci, pentru ca sa nu se usuce radacina, desi acest lucru nu est eneaparat necesar.
Inmultire
Se inmulteste prin divizarea tufelor sau prin seminte. In cazul inmultirii prin seminte, rubarba va ajunge la maturitate de abia dupa doi ani.
Boli si daunatori
Fiind o planta rezistenta, rubarba nu va pune probleme mari gradinarilor. Nu lasati sa creasca buruieni in jurul ei - acoperiti zona de langa radacina cu mulci, operatie care va ajuta si la pastrarea apei in sol. Pamantul nu trebuie sa fie in continuu ud, pentru ca radacina va putrezi. Daca tulpinile au pete negre, inseamna ca planta a fost atacata de un gandac.
Actiuni terapeutice ale rubarbei:
Planta este cunoscuta in lumea terapeuticii naturiste ca avand urmatoarele efecte benefice:
- laxativ, antiastmatic, antibacterian, antiinflamator, antihemoragic, anticonvulsiv, astringent, tonic, diuretic;
- recomandat la febra, indigestie, constipatie, disfunctii biliare, boli ale stomacului, dureri abdominale, nevralgii;
- scade colesterolul, curata ficatul.
17.05.2007
Lavinia Rorich
Gradinamea.ro