10 sfaturi de la profesionisti
1. Porniti de la inceput cu ideea ca trebuie sa creati atmosfera cu ajutorul culorii alease.
Culorile vii includ galben, portocaliu si rosu. Ele se potrivesc intr-o camera destinata intalnirilor, distractiei, pentru ca dau o nota pozitiva, energizanta si vesela. Rosul si portocalil sunt culori care suscita si revigoreaza. Galbenul-lamaie si galbenul-auriu creaza o atmosfera propice creativitatii si sutn perfecte pentru peretii din birou sau bucatarie.
Culorile reci sunt mai intunecate; includem aici albastru, verde si purpuriu. Acestea sunt nuante potrivite pentru fundaluri, mai ales ca ajuta ca crearea unei atmosfere pline de calm si relaxare. Trebuie folosite in camere care sunt destinate odihnei si relaxarii - baia si dormitorul, de exemplu.
Culorile neutre pot fi considerate ''diplomatii'' din lumea culorilor. Ele se amesteca, combina si se integreaza perfect in toate camerele locuintei. Tonurile neutre mai inchise au tedinta de a intuneca alte culori, pe cand cele mai deschise le scot in evidenta.
2. Nu fiti sclavii tendintelor.
Ca sa va simtiti in largul dvs. in camera din casa in care locuiti, trebuie, desigur, sa va placa modul in care este amenajata aceasta, si, mai ales, culorile alese. Prin urmare, nu acceptati tendintele prezentate in reviste sau in emisiunile de la televizor, numai pentru ca sunt la moda si toata lumea vorbeste despre ele - alegeti ceea ce va place, mai ales in ceea ce priveste culorile. Pentru inspiratie, priviti un tablou preferat, o piesa de mobilier, materiale textile sau cautati chiar in natura (flori, peisaje, etc.). Acesta este modul in care veti ajunge sa fiti pe deplin multumit/a de alegerea facuta.
3. Nu stiti sigur ce sa alegeti? Optati pentru o schema coloristica monocromatica.
Schema monocromatica se refera la variatii subtile ce intervin intr-o singura culoare. Este mult ma simplu de lucrat cu o astfel de schema, mai ales ca ajuta la crearea unui aspect unitar, inchegat. In plus, daca vi se pare ca incaperea este prea terna, puteti da o nota mai vioaie folosind diferite texturi, modele si materiale textile ca accente decorative.
4. Alegeti simplitatea - mai ales in spatiile mici.
In aceste cazuri, o schema coloristica cu doua sau trei culori este deja prea incarcata. Cand alegeti accentele decorative, nu uitati ca, uneori, mai putin inseamna mai mult - alegeti numai o culoare pentru acestea. De exemplu, optati fie pentru o nuanta mult mai inchisa, fie pentru una mai deschisa decat culoarea dominanta. Daca doriti o schema cu culori complementare, alegeti pentru accente o culoare aflata pe o pozitie opusa culorii dominante.
5. Folositi culoarea peretilor ca fundal.
Cheia succesului cand vine vorba de alegerea culorii perfecte pentru perete este sa gasiti o nuanta care se potriveste cu orice. Ganditi-va ca peretii sunt fundalul pe care veti aseza apoi accentele decorative sau alte elemente: podeaua (cu culoarea si materialul ales), mobilierul, tablourile, accesoriile, plante de interior, si corpurile de iluminat.
6. Evidentiati prin culoare tavanul, lemnaria usilor si a ferestrelor, precum si elementele de pasmanterie.
Majoritatea din noi au tendinta de a alege albul (chiar daca nu albul pur) pentru zugravirea peretilor. Decoratorii profesionisti ne spun insa ca albul poate crea contraste prea puternice uneori, cu anumite culori, si poate ''umbri'' alte nuante care de altfel sunt foarte placute la vedere.
7. Alegeti tente de culori de aceasi valuare si intensitate
Atunci cand zugraviti pereti in mai multe culori, respectarea acestui sfat va va ajuta sa nu realizati, fara sa vreti, contraste foarte puternice. Pentru a face asta, inchipuiti-va ca culoarea aleasaeste ca o nuanta de gri, si alegeti tente mai inchise sau mai deschise. Ideea este ca aceste tente sa fie apropiate ca intensitate. Majoritatea culorilor se potrivesc daca au valori similare.
8. Pentru casele mai vechi, alegeti vopsea mata
Vopseaua mata ajuta la mascarea imperfectiunilor si denivelarilor care exista de obicei pe peretii caselor vechi.
9. Dati profunzime peretilor
Incercati sa aplicati diferite tehnici de zugravire pentru a obtine efecte decorative interesante: e vorba de folosirea unui burete sau a unui trafalet special, pentru a imprima pe pereti modele de culoare mai inchisa sau mai deschisa decat cea initiala. Aceste tehnici sunt mai usor de realizat decat credeti si pot schimba cu adevarat atmosfera unei incaperi. Folositi o bucata de carton sau de lemn pentru a vedea cum va arata modelul si de a-i aduce imbunatatiri, inainte de a-l aplica pe perete.
10. Mentineti echilibrul
Cand vine vorba e decoratiuni, la fel ca si in viata, existenta unui echilibru va aduce o stare de liniste si comfort. Peretii trebuie sa fie echilibrati vizual din punctul de vedere al culorii, dar si fata de celelalte elemente din camera. Luati un ragaz si observati rezultatul muncii dvs.; daca ceva nu arata cum trebuie, rearanjati lucrurile astfel incat sa se creeze echilibrul de care vorbeam.