3 solutii de depozitare

mobilaCu cat inaintam in varsta si cu cat locuim mai mult intr-o casa, cu atat acumulam mai multe bunuri. Odata cu acest fenomen de acumulare progresiva, avem senzatia ca, pe zi ce trece, suntem mai putin eficienti in organizarea lucrurilor. Dulapuri burdusite, vitrine inghesuite, cutii pline, pivnite ticsite si inca mai avem cate ceva de depozitat. Toate acele gramazi de obiecte pot fi descurajatoare.

Desigur, daca banii va dau afara din casa, puteti achizitiona o locuinta noua, mai spatioasa sau puteti construi un spatiu aditional, insa majoritatea oamenilor cauta solutii mai putin costisitoare. Din fericire, problema dezordinii poate fi rezolvata fara investitii uriase. Va sugeram, in continuare, cateva solutii de depozitare, care sa calmeze furia acumularii si sa imbunatateasca imaginea locuintei dvs, indiferent de grila de buget in care va incadrati.

1. Rationalizarea
..adica folosirea cat mai eficienta a spatiului sau supunerea bunurilor unui consum dirijat. Cu alte cuvinte, acest procedeu se refera la eliminarea acelor obiecte de care nu mai aveti nevoie. A scapa de un obiect de care nu va mai folositi reprezinta o modalitate foarte buna de a crea spatiu suplimentar de depozitare - metoda este foarte eficienta si nu va costa nimic! Desi ar fi ideal, ideea de a trece prin toata casa intr-o singura zi poate fi descurajatoare (si chiar nerealista). Astfel ca este mult mai usor sa va ocupati, pe rand de cate una sau doua camere, la sfarsit de saptamana, pana cand epuizati intregul spatiu.

Pe masura ce treceti prin bunurile dumneavoastra, puteti descoperi ca rezolvarea nu este atat de simpla si ca nu va puteti desparti de foarte multe dintre ele. Daca se intampla acest lucru, stati un moment si reflectati asupra motivului pentru care v-ati decis sa le eliminati: protejarea lucrurilor de care le pasa cu adevarat, estetizarea spatiului de locuit etc.

Exista multe motive pentru care suntem reticenti in a scapa de lucrurile vechi. Acestea pot reinvia anumite amintiri placute, putem crede ca s-ar dovedi valoroase pentru altii, putem crede ca vom avea nevoie de ele in viitor sau, pur si simplu, ne amintim cat de mult am platit pentru ele.

Ganditi-va bine la ceea ce va retine. Daca amintirile sunt motivul, alegeti cateva piese care va evoca cel mai bine momentele placute din trecut - un fel de ambasadori desemnati ai altui timp din viata dvs. Prin diminuarea cantitatii de suveniruri veti constata ca veti avea mult mai multa grija de cele cateva obiecte pe care ati ales sa le pastrati. Puteti, de asemenea, sa dati toate aceste lucruri cuiva apropiat sau le puteti dona unei persoane neajutorate.

2. Mobilierul de depozitare
In dormitoarele si sufrageriile aglomerate, achizitionarea mobilierului dedicat depozitarii reprezinta una dintre cele mai bune investitii. Daca pe vremuri acesta era disponibil numai acelora care isi puteau permite angajarea unor arhitecti sau constructori personali, multi comercianti de mobilier au inceput sa constientizeze avantajul producerii acelor piese de mobilier care dubleaza spatiul de depozitare. Astfel ca, in zilele noastre mobila care include elemente de depozitare este disponibila in mai multe centre comerciale sau magazine obisnuite si, de regula, nu este mai scumpa decat mobilierul clasic.

Puteti opta si pentru mobila la comanda. Poate fi mai scumpa decat cea existenta de-a gata, insa veti avea garantia ca se potriveste perfect cu spatiul dvs. interior.

3. Utilizati spatiul neglijat
Dintre cele trei idei prezentate, aceasta este, probabil, cea mai buna dintre ele, pentru ca necesita un efort minim si are un rezultat bun. Colturile goale, spatiile "moarte" de deasupra biroului si chiar spatiul de deasupra capului dvs. pot fi folosite pentru a depozita elemente care, altfel, v-ar sta in cale. De exemplu, o bucatarie foarte aglomerata poate fi reamenajata astfel incat sa existe suficient spatiu suplimentar in dulapuri, daca instalati pe peretele gol un gratar (sau o etajera), pe care puteti stoca cratitele, paharele sau alte ustensile. O baie dezordonata, in care articolele de toaleta sunt imprastiate peste tot, poate fi transformata intr-un saptiu ordonat prin simpla adaugare a unui set de rafturi suspendate. Faceti o plimbare in fiecare camera si examinati cu atentie suprafetele care nu contin nimic, dupa care imaginati-va ce ar putea si amplasat acolo.

Utilizarea spatiului neglijat poate  fi, cu siguranta, o metoda de depozitare ieftina, insa daca aveti resurse financiare suficiente puteti face rost de spatii suplimentare prin amenajarea unor suprafete foarte rar expluatate in mod eficient, precum: subsolul, pivnita, mansarda, balconul etc.

Corina Dovinca
InCasa.ro