7 lucruri pe care trebuie sa le stiti despre vopsea
1. Fiti dispusi sa cheltuiti mai multi bani pentru a cumpara produse de calitate. Pe termen lung, cheltuielile necesare reparatiilor vor fi mult mai mari. Vopseaua de buna calitate costa mai mult deoarece contine un procent mai mare de dioxid de titaniu, care determina capacitatea de acoperire a suprafetelor, precum si alti aditivi care sporesc durabilitatea vopselei. Consistenta mai groasa face ca aplicarea sa se realizeze fara picaturi, iar stratul de vopsea sa fie fin si sa isi piarda mai greu din stralucire.
2. Verificati gradul de luciu. Luciul se refera la capacitatea vopselei de a straluci. In general, cu cat este mai tralucitoare, cu atat se va pata mai greu si va fi mai rezistenta la abraziuni sau actiunea agentilor de curatare. Alegerea unei vopsele lucioase tine de gustul fiecaruia, dar exista si niste reguli generale care trebuie urmate. Vopseaua mata, fara luciu, este folosita in principal pentru zugravirea sau vopsirea tavanului si nu este o alegere buna pentru peretii din zonele in care se circula des. Lacurile stralucitoare sunt potrivite pentru dormitor, sufragerie si hol, unde se face curatenie mai des. Vopselele lavabile semilucioase sunt de obicei alese pentru baie sau bucatarie, pe cand cele foarte lucioase se aplica numai pentru a se accentua unele elemente decorative (dungi, modele, etc.).
3. Alegerea culorii trebuie facuta cu grija. Culorile deschise tind sa deschica incaperea, sa o faca sa para mai spatioasa. Nuantele inchise dau adancime, perspectiva si/sau o senzatie de caldura. Inainte de a vopsi sau zugravi o camera in alb, acordati multa atentie mobilierului din incapere, si mai ales la gradul in care acesta va reflecta lumina sau ii va modifica culoarea. De exemplu, mobilierul sau un covor rosu vor face ca peretii sa para roz, desi au fost vopsiti in alb.
4. Testati vopseaua inainte de a o cumpara. Singurul mod in care puteti avea certitudinea ca vopseaua are culoarea potrivita este sa o vedeti pe suprafata pe care doriti sa o aplicati. Unii producatori de vopsea ofera mostre de dimensiuni mari sau chiar programe pe computer prin care puteti vedea rezultatul final. Cel mai bun test pe care il puteti face este sa cumparati cantitati mici de vopsea, din culorile pe care le doriti, sa vopsiti parti din perete si sa observati cum isi schimba nuanta pe parcursul zilei.
5. Utilizati instrumentele corecte. Alegeti pensule cu peri lungi si densi - de nylon pentru vopseaua pe baza de apa si cu par natural pentru cea pe baza de ulei. In rest, mai aveti nevoie de pensule de diferite dimensiuni si grosimi pentru vopsirea accentelor, precum si de un trafalet. Pentru suprafetele mai dure sau cele cu texturi deosebite se va folosi o rola mai groasa de trafalet si invers pentru suprafetele fine.
6. Stabiliti cantitatea de vopsea de care aveti nevoie. Desi pe unele cutii de vopsea sunt scrise suprafetele pe care le acopera, trebuie sa stiti ca aceste tabele nu sunt intotdeaua corecte. Cel mai bine e sa cumparati putin mai multa vopsea decat necesar, pentru a acoperi situatiile neprevazute.
7. Mai intai pregatiti suprafata de lucru. Vopseaua va adera mai bine pe perete daca suprafata acestuia este curata, uscata si nu straluceste. Mai intai trebuie sa dati jos (sa racaiti) orice urma din vopseaua precedenta, sa umpleti gaurile din perete (daca exista) si sa sablati suprafata. Stergeti resturile de sablaj si spalati peretii murdari cu o solutie pe baza de fosfat trisodic.