Agenti patogeni

 

Mana cartofului reprezinta pentru intreaga lume una dintre cele mai distructive boli ale plantelor de cultura, cauzand culturii cartofului pierderi de bilioane de dolari in fiecare an.

Patogenul care o provoaca este Phytophthora infestans, determinand boala foliajului si a fructelor, la o serie de specii din Solanaceae , indeosebi la cartof si tomate.

Micotoxinele sunt metaboliti fungici, toxici, care adesea se gasesc in produsele agricole cauzand probleme de sanatate vertebratelor. Astfel de micotoxine sunt trichotecenele - sesquiterpene epoxidate produse de specii de Trichothecium, Fusarium, si Myrothecium si care actioneaza ca potentiali inhibitori ai sintezelor proteice la eucariote.

Printre speciile de Fusarium care produc astfel de trichotecene ce ataca o gama larga de specii de plante, sunt incluse: F. acuminatum, F. crookwellense, F. culmorum, F. equiseti, F.graminearum, F. lateritium, F. poae, F. sambucinum si F. sporotrichioides.

Micotoxinele joaca un rol important in manifestarea bolii, iar reducerea toxicitatii lor poate preveni sau reduce boala in planta, in special in seminte, atunci cand planta este o cereala. In fermele de animale dar si pentru om, micotoxicozele acute si cele cronice sunt asociate consumului de grau, secara, orz, orez si porumb, contaminate cu specii de Fusarium care produc micotoxine trichothecene.

Exista si o asociere intre anumite boli epidemice si consumul de seminte infectate cu specii de Fusarium, care produc trichothecene.