Ajo blanco (Gazpacho alb)
Durata de preparare: 15 min
Ingrediente:
200 g samburi de migdale crude
150-200 g paine (veche de o zi)
2 catei de usturoi mari
1 paharel ulei de masline
1 lingurita otet de vin alb
1 l apa rece
sare
patrunjel (pentru ornat)
crutoane de paine prajita
struguri albi fara coaja
stafide
mere verzi taiate bucati sau pepene galben taiat cubulete
Mod de preparare:
Migdalele se pun in apa clocotita 2 minute, se scot si apoi se curata de coaja. Piinea de tara (piine normala, nu bagheta) se tine in apa rece la inmuiat cateva minute.
Se pun in mixer: miezul de paine un pic scurs de apa, cateii de usturoi curatati, migdalele curatate, uleiul de masline, sarea si otetul si se ameseca bine de tot. Daca nu se trec prin mixer, se zdrobesc cateii de usturoi si migdalele cu zdrobitorul de lemn si se amesteca incet cu uleiul, painea, sarea si otetul. Compozitia rezultata trebuie sa fie ca o maioneza de groasa. Se adauga apoi incet apa rece (pana la consistenta unei supe-creme) si se tine la rece pana se serveste.
Mod de servire:
Se serveste rece cu patrunjel tocat si crutoane de piine prajita. Se acompaniaza neaparat de unul din fructele urmatoare: struguri albi curatati de coaja si seminte, stafide, pepene galben taiat cubulete sau mere verzi taiate cubulete.