Alimentatia si starea de spirit

 

Este deosebit de interesant faptul ca foamea are doar un rol mic atunci cand este vorba de cantitatea de alimente pe care o mancam. Problema incepe inca din copilaria timpurie, cu replicile folosite de catre majoritatea parintilor: “mananca tot din farfurie”, ”daca nu mananci tot, nu primesti desert” sau “daca nu mananci, nu vei creste mare si puternic”.

Astfel am invatat ca trebuie sa mancam tot din farfurie, indiferent daca ne era sau nu foame in acel moment. Un alt obicei inradacinat tot de parinti este acela de a manca tot ce este pus in fata ta, chiar daca stiai ca ai mancat deja suficient.

Ca indivizi maturi, ne bazam pe acest mod de a creste, umplandu-ne farfuria pe care apoi ne impunem sa o terminam, chiar daca probabil ne-am fi saturat si cu jumatate din ceea ce aveam in farfurie.

Toate aceste comportamente sunt rezultate ale acestui tip de conditionare la care suntem supusi inca din copilarie. Pentru a trece peste ele trebuie sa incercam sa schimbam unele obiceiuri alimentare.

Spre exemplu, atunci cand luam masa, ar trebui sa incercam sa mancam doar o portie mica, apoi daca dupa 5 minute ni se face foame, ar trebui sa suplimentam tot cu o portie mica. Este foarte important sa stiti faptul ca semnalul de satietate, care este trimis dinspre stomac catre creier, ajunge abia dupa 20 de minute de la luarea mesei.