Amenajarea inteligenta a locuintei
Lemn din padurile europene cu atestat de calitate in locul celui exotic, spalatul rufelor la 40 grade in loc de 60 grade, LED-uri in loc de becuri - exista o sumedenie de posibilitati pe care le putem alege si prin care avem grija ca amenajarea si tot ceea ce tine de o locuinta sa aiba garantia durabilitatii in timp, astfel incat viata noastra sa fie mai usoara.
Iata cateva trucuri pentru ca locuinta noastra sa fie amenajata sub semnul “rezistentei”:
- cumparati mobilier valoros, de calitate.
- Evitati lemnul exotic daca nu are sigiliul care atesta calitatea si provenienta.
- Mobilierul second-hand poate fi o optiune buna
- Inlocuiti becurile clasice cu noile LED-uri
- In cazul aparaturilor electronice si electrice este bine sa le alegem dupa cat de economice sunt (A+)
- Spalati rufele la 40 grade in loc de 60.
Cine doreste sa isi amenajeze casa cu un mobilier rezistent si prietenos cu mediul inconjurator, ar putea sa dea o fuga pana la magazinele cu antichitati si vechituri bine intretinute si restaurate. Acest tip de mobila este de regula mai ecologica decat cea noua achizitionata din magazine. Esential este sa nu schimbam mobila in casa in functie de trendurile care se schimba foarte des. In trecut oamenii isi cumparau mobila “pe viata” si intr-adevar paturile, dulapurile sau mesele erau niste achizitii pe zeci de ani. Durata de viata a mobilierului a scazut din pacate. Acest fapt este cauza calitatii precare a lemnului sau a prelucrarii acestuia.
Atunci cand dorim sa cumparam o piesa de mobilier din lem exotic este indicat sa fim atenti la sigiliul care atesta provenienta si calitatea acestuia. Lemnul impermeabil de tec si cel de exterior bangkirai este de multe ori transportat in conditii proaste care dauneaza calitatii acestuia.
Pe langa lemn, bambusul a castigat in ultimul timp din ce in ce mai mult teren si a devenit foarte indragit. Acesta este dur insa in acelasi timp usor si flexibil. Datorita structurii lui este foarte stabil, nu se umfla si se comporta bine in ciuda umiditatii din aer. De aceea mobilierul din bambus are o lunga durata de viata. In plus, bambusul este o planta ecologica. Multe paduri sunt salvate, bambusul se creste si se ingrijeste foarte usor, nu are nevoie de ingrasamant sau de pesicide, creste foarte repede, iar dupa 5 ani, tulpinele lungi de cativa metri ajung deja la maturiate, putand fi astfel taiate.
Conform asociatiei Greenpeace un bec emana 95% din energie sub forma de caldura si doar 5%sunt transformati in lumina. De aceea este bine sa inlocuim becurile clasice cu LED-urile economice. In plus acestea nu contin mercur si reprezinta sistemele de iluminat ale viitorului.
Sursa foto
A.V.
InCasa.ro