Amenajari interioare in stil formal
Modul formal de decorare al interioarelor se poate vedea, de obicei, in casele mai vechi, in cladirile istorice si in cele publice, cum ar fi hotelurile. Asa ca atunci cand priviti imagini cu interioarele de la Casa Alba, din palatele din Europa, trebuie sa stiti ca ele sunt amenajate in stil formal. In geleral, incaperile de acest tip ies in evidenta prin elementele deosebite din punct arhitectural, precum tavane inalte cu detalii si basoreliefuri atent finisate si podele din lemn tare.
Linia si simetria sunt elemente foarte importante. Mobilierul este intotdeauna aranjat dupa o axa dreapta. Piesele de mobilier di accesoriile sunt de obicei grupate cate doua, aliniate sever dupa axe drepte. Liniile rigide sunt contrastate de cele usor curbate, care se gasesc in basoreliefuri.
Interioarele amenajate formal au multe suprafete stralucitoare, lucioase, podele de lemn, mobilier elegant, oglinzi mari si inramate, elemente de feronerie realizate din alama si corpuri de iluminat din cristal. Lemnul folosit este de pbicei inchis la culoare iar la sfarsit i se da un finisaj lucios, materialele textile sunt fine si stralucitoare, iar modelele sunt rectangulare si traditionale.
Antichitatile si reproducerile de buna calitate, covoarele orientale, tablourile in ulei si posterele inramate frumos, candelabrele de cristal stralucitor, toate sunt elemente caracteristice stilului formal. Stilul formal poate fi adaptat fiecarei case in parte prin aplicarea mai lejera a regulilor. Folositi aceste sfaturi pentru a va amenaja un ambient formal dar relaxant in acelasi timp.
- mobilierul tapitat, mai ales intr-un interior formal, poate crea un aer destul de lipsit de confort si rigid, pentru ca spatarele scanelor sunt drepte, iar tapiteria este intinsa si fina. Acest aspect poate fi putin combatut daca asezati cateva perde decorative pe piesele de mobilier tapitat.
- liniile inalte, verticale sunt de cele mai multe ori accentuate in incaperile formale prin tavanele si ferestrele inalte, draperiile la fel de lungi, de tablourile si oglinzile de dimensiuni mari care sunt expuse pe pereti.
- materialele textile folosite in decoratiunile formale sunt tesute din fibre naturale de buna calitate, luxoase: matase, bumbac lucios, catifea, damasc si brocart. Este des intalnit si satinul, tapetul si detaliile brodate.
- in interioarele formal, piesele de mobilier sunt mereu aranjate pe o axa dreapta. Pe un perete, de exemplu, se pot afla doua mese identice, asezae de o parte si alat aa unui bufet, iar deasupra fiecarei mese se pot afla oglinzi asemanatoare.
- mobilierul inchis la culoare (mese, dulapuri, rafturi, etc.) predomina in camerele formale. Lemnul este fie tratat cu ceara, fie foarte lucios. Alte finisari pentru lemn sunt: accente aurii, tablii de marmura, insertiuni de piele si elemente de feronerie facute din alama.
- detaliile textile sunt foarte importante. Este vorba de fireturi, franjuri, ciucuri, impletituri, elemente de acest gen care impodobesc draperiile, pernele si tapiteria. Butonii si faldurile sunt si ele adaugate la piesele de mobilier tapitat si la accesoriile decorative cum ar fi fetele de masa.
- simetria perfecta este sablonul care se repeta in toate incaperile amenajate in stil formal. Crearea acestui echilibru se poate face prin folosirea unor obiecte care sa aiba aceeasi greutate din punct de vedere vizual, mai degraba decat a unor obiecte identice. Acest truc va ajuta la evitarea aerului de muzeu.
- detaliile precise sunt evidente, mai ales picioarele de masa delicat sculptate, ramele aurite ale oglinzilor, banchetele cu nasturi si materialele textile cu modele complicate.
- perdelele si draperiile sunt de obicei relizate din materiale textile deosebite; sunt lungi pana la podea, dublate si decorate cu fireturi, franjuri si margini aurite.
- accesoriile includ cristaluri, piese de argintarie, alama, portelanuri, dar si obiecte de lemn fin. Ca de obicei, acestea sunt expuse in aranjamente simetrice. Florile sunt si ele un accent bine-venit, pentru ca dau atat culoare cat si un aspect interesant.
- corpurile de iluminat au de cele mai multe ori parti confectionate din alama, portelan, si cristal. Candelabrele de cristal sunt definitorii pentru interioarele formale.
- masa este decorata cu o larga varietate de piese de portenan, argint sau cristal. Puteti alege de la vase cu margini aurite pama la piese mult mai elaborate.
Detaliile stilului formal:
- alinierea mobilierului si aranjarea lui simetrica;
- gruparea obiectelor (atat a mobilierului, cat si a accesoriilor) pentru a se mentine un echilibru perfect;
- suprafete stralucitoare, lucioase (lemn, materiale textile, cristaluri);
- linii verticale inalte;
- lemn inchis la culoare, cu finisaj lucios;
- materiale textile fine, cu tesatura deasa;
- piesele de mobilier sunt antichitati sau reproduceri de buna calitate;
- covoare orientale sau fine, podele de marmura;
- obiecte de arta originale, oglinzi de dimensiuni mari;
- elemente de feronerie de alama si candelabre de cristal;
- amestec de linii drepte si curbe;
- draperii;
- detalii textile precum fireturi, franjuri, ciucuri.