Amplasarea obiectelor de arta intr-un decor
Agatarea operelor de arta intr-un decor poate ridica probleme multor decoratori sau proprietari. Cat de sus trebuie atarnat un tablou pe un perete, ce culoare ar trebui sa aiba rogojina si cum puteti sa decideti care este piesa decorativa care se potriveste cel mai bine intr-un anumit loc?
In general, operele de arta ar trebui agatate astfel incat punctul central al tabloului sau al grupului de tablouri sa se afle aproximativ la nivelul ochilor unei persoane de inaltime medie. Pentru a obtine un decor armonios este bine sa aveti in vedere si alte tehnici.
Una dintre ele se refera la faptul ca un grup de imagini trebuie gandit intotdeuna ca o singura unitate. Puteti testa un aranjament de tablouri, intanzandu-le pe toate pe o masa mare sau direct pe podea si jucandu-va cu diverse combinatii pana cand nimeriti pe cea mai potrivita. Este chiar mai bine daca asezati tablourile pe o coala de hartie, pentru ca puteti trasa conturul fiecarei piese si puteti determina locul in care va fi instalat fiecare agatatoare. Asezand apoi hartia deasupra peretelui pe care urmeaza sa agatati tablourile ca un sablon, veti detecta foarte repede locul agatatoarelor si, implicit, al tablourilor.
Raportati obiectul de arta la dimensiunea peretelui: alegeti tablouri mici pentru peretii ingusti si tablouri de dimensiuni mari pentru spatiile generoase. Peretele spatios al unui hol, de exemplu, poate fi decorat cu ajutorul unui grup format din 5 sau 6 tablouri asezate pe inaltime sau a unuia sau doua tablouri verticale mari.
Raportati obiectul de arta la dimensiunea mobilei: in general, atunci cand atarnati un tablou desupra unei piese de mobilier, lungimea acestuia nu trebuie sa depaseasca latimea acelei piese. Ca principiu general, dimensiunea unui tablou aflat desupra unei mese, ar trebui sa fie de aproximativ 75% din latimea ei.
Frumusetea unei opere de arta s-ar putea pierde in cazul in care nu este pusa in evidenta de un iluminat corespunzator: lumina confera oriecarei piese de arta importanta si dramatism.
O alta modalitate de a adauga interes unei opere de arta este folosirea politelor decorative. Opera de arta poate fi agatata pe perete, deasupra platformei, precum si pe suprafata politei, alaturi de alte obiecte decorative.
Alegeti intotdeuna acele piese de arta care subliniaza starea de spirit sau tema decorativa a unei incapaeri. Stabiliti daca schema coloristica a camerei dvs este vibranta, pastelata sau neutra, daca mobilierul este formal, modern sau traditional - acestea sunt indicii care va vor ajuta sa selectati acele piese de arta care sa se potriveasca cu incaperea din punct de vedere coloristic sau al dimensiunilor.
Verificati culoarea: nuantele vibrante confera entuziasm unei camere, in timp ce neutrele imprima o stare de calm. Puteti alege piese de arta care sa repete tonurile neutre prezente in decoratiunile ferestrelor, mesei, scaunelor etc. unei camere sau puteti conferi o nota vibranta decorului alegand un tablou care sa contina o pata de rosu.
Mai mare este deseori mai bine: o pictura de dimensiuni mari poate constitui o expunere artistica suficienta si poate pastra simplitatea lucrurilor. Mai mult decat atat, poate atrage atentia asupra unui punct focal al camerei, care este, deseori, reprezentat de un semineu.
Sursa foto
Corina Dovinca
InCasa.ro