Ardei chilli, istorie si proprietati
Ardeiul chilli face parte din dieta umana inca din 7.500 i.H. Utilizarile ardeilor de foc depasesc bucataria mexicana si isi gasesc aplicatii in medicina si chiar in producerea bombelor chimice.
Proprietatile de anestezic ale ardeilor chilli au fost descoperite de o echipa de cercetatori de la Facultatea de Medicina de la Harvard, impreuna cu doctorii de la Spitalul General din Massachusetts.
Capsaicina, substanta care ofera iuteala ardeilor, impreuna cu alte substante, formeaza un anestezic foarte eficace. Acesta afecteaza doar celulele nervoase sensibile la durere si le opreste sa transmita semnale catre creier.
O injectie cu acest anestezic opreste durerea, dar nu amorteste. In acest fel, ardeiul chilli a devenit Graalul in lupta contra durerii. Anestezicul va aparea pe piata in doar cativa ani si va face fericiti milioane de oameni.
Iutimea ardeilor se masoara in unitati Scoville (SHU). Ardeii grasi sunt cotati cu 0 SHU. In Romania, ardeii iuti obisnuiti ating 3.000-4.000 de unitati Scoville. Cel mai iute ardei din lume se numeste Naga Jolokia si atinge 1.000.000 de SHU.
sursa: www.scienceline.ro
Octombrie 2007