Asternuturile - materiale si proprietatile acestora
In principiu durata de somn necesara unui individ depinde de varsta. Cu cat o persoana inainteaza mai mult in varsta cu atat doarme mai putin.
Valori medii
Sugari: aprox. 16h / zi
Copii mici: aprox. 11 - 13h / zi
Tineri: aprox. 9h / zi
Adulti: aprox. 8h / zi
Peste 50 ani: de cele mai multe ori sub 6h / zi
In pat ne petrecem aproximativ o treime din timpul vietii. Este zona in care ne odihnim, ne relaxam. De aceea la alegerea asternuturilor trebuie sa fim foarte atenti, deoarece nu doar relaxarea primeaza, ci si sanatatea. In ceea ce urmeaza InCasa.ro va va prezenta un lexicon al materialelor de buna calitate.
Bumbac
Aceasta planta apartine familiei Malvaceae si provine din regiunile tropicale, respectiv subtropicale. Polimerul natural care sta la baza fibrei este celuloza. Fibrele bumbacului sunt cele mai importante si valoroase din lume.
Materialele din bumbac pot absorbi pana la 65% din umiditatea corpului uman si se usuca foarte repede. Astfel lenjeria de pat din bumbac lasa aerul sa patrunda, pielea sa respire si este foarte rezistenta. In afara de aceste aspecte asternuturile din bumbac, in functie de calitatea culorilor, pot fi spalate chiar si la 95°C.
Batist
In cazul acesta este vorba despre o tesatura extrem de fina si usoara si care este folosita in scopul confectionarii hainelor si a asternuturilor lejere. Este o tesatura foarte subtire si face parte din categoria asternuturilor elegante, acele asternuturi care sunt mostenite si date mai departe din generatie in generatie.
Vigonia
Vigonia este firul textil matasos obtinut din lana de vigonie (specie salbatica de lama, care are o lana moale) sau obtinut dintr-un amestec de lana cu bumbac de calitate superioara. Asternuturile confectionate din acest material sunt la mare cautare in special pentru proprietatile lor. In timpul iernii acestea sunt foarte confortabile, moi, groase, flausate si mentin caldura.
Damasc
Damascul este tesatura de in, bumbac, matase sau lana, cu desene sau broderii mari, folositã atat la confecționarea fetelor de masã cat si la cea a lenjeriei de pat. Acest material este unul greu si de cele mai multe ori dintr-o singura culoare. Tesaturile sunt de calitate superioara si sunt recomandate spre achizitionare, insa din pacate sunt si scumpe.
Flanela
Asternuturile din flanela sunt moi, pufoase si mai usoare decat cele din vigonia. Flanela este confectionata din bumbac, astfel adoptand aproape aceleasi proprietati ca acesta. Una dintre cele mai importante este ca “regleaza”, mentine temperatura. Trebuie spalat cu atentie, iar daca este vorba despre o tesatura de cea mai buna calitate, atunci trebuie sa fim atenti la calcat sau sa omitem aceasta etapa.
Jersé
Acest material si-a obtinut numele de la insula Jersey si este de foarte buna calitate. Confectionata din lana, bumbac sau matase tesatura este elastica. Este foarte placut la atingere si pielea poate respira usor.
Inul
Inul este o tesatura foarte rezistenta la temperaturi ridicate, se poate spala usor, dar se sifoneaza repede. Marele avantaj al acestei tesaturi este ca vara "regleaza" temperatura foarte bine, pielea poate respira usor, retine umezeala, pe care o da imediat inapoi mediului. In plus, inul este o tesatura durabila si reprezinta o protectie naturala impotriva energieie electro-statica.
Satin
De cele mai multe ori acest material este confectionat din fibre sintetice, insa exista si din matase sau bumbac. In ceea ce priveste asternutul este bine sa va orientati spre satinul cu fibre din bumbac (bumbacul satinat), avand in vedere calitatile acestuia. De regula, tesatura din satin are doua parti diferite: una neteda si lucioasa, iar una mata.
Foto: mannsdoerfer.de
InCasa.ro