Balconul si pervazul - in asteptarea primaverii

balcon cu floriSezonul cald isi intra tot mai mult in drepturi. Indiferent ca este vorba despre o gradina, de balcon sau chiar de pervazurile casei anotimpurie calde nu le vor ocoli. Noi va vom da cateva sfaturi si va vom spune cum se poate sa creasca multa verdeata pe spatii atat de mici.

Balconul reprezinta in primul rand pentru cei care locuiesc in mediul urban o oaza de relaxare, un refugiu verde. In mijlocul orasului undeva la inaltime ne putem relaxa, putem pregati un gratar sau putem lucra.

Balconului ii putem reda un aspect colorat cu ajutorul plantelor: tufe micute, flori de sezon, dar si plante medicinale sau legume. Un succes nemaipomenit au rosile, castravetii si dovleceii care pot fi saditi in ladite cu pamant proaspat. Patrunjelul sau busuiocul plantate in ghivece din lut au un aspect deosebit si o mireasma aparte. Foarte practice sunt tufisurile in miniatura, deaoarece acestea sunt rezistente indiferent de anotimp si nu necesita atat de multa ingrijire. Pamantul trebuie schimbat insa o data la 2 - 3 ani.

Acoperisul verde
Un acoperis realizat din frunze poate oferi o atmosfera relaxanta si un joc de lumini foarte atragator. Cu ajutorul plantelor urcatoare putem avea parte intr-un an (maxim doi ani) de un acoperis care sa ne protejeze de razele puternice ale soarelui.

Este valabil pentru orice planta: nu exagerati cu udatul! Radacinile permanent ude sau imbibate in apa pot duce la aparitia ciupercilor, iar acestea se raspandesc in timp scurt peste tot. Este bine ca laditele sa aiba gauri de scurgere dar si un strat de drenaj (nisip sau granule din lut), deoarece acesta are grija ca apa sa se scurga asa cum trebuie.

Nu aveti balcon?
Din aceasta cauza nu trebuie sa fiti tristi. Chiar si pe margini inguste pot inflori si creste podoape naturale, care sa aduca primavara si vara in locuintele noastre. De exemplu, crinii cu tot cu radacina asezati intr-o vaza de sticla redau un aspect inedit incaperii. De asemenea, pe langa acestia sunt foarte potrivite ghivece din lut cu floricele micute si colorate care decoreaza pervazul si "imprastie" stralucire si voie buna in jur. In cazul in care aveti o suprafata mai lata puteti aranja un buchet mai mare cu nuantele unei singure culori: rosu - roz - mov. De asemenea, un buchet de margarete imbogateste locuinta atunci cand este asezat in 2-3 vaze in interiorul incaperii.

Creativitatea nu trebuie sa atinga limite: coji de fructe asezate intr-un bol, petale intr-un vas cu apa, borcane in care a fost mierea folosite pentru buchetele mici, sticla de lapte pentru florile cu tulpina lunga... totul este permis!

Pentru a mentine prospetimea si frumusetea aranjametelor InCasa.ro va propune cateva solutii: in apa din vaza puteti strecura o moneda din cupru, acelasi efect il are si o picatura de otet sau una de lamaie. In cazul lalelelor este foarte simplu: adaugati in apa cuburi de gheata.

Foto: atrium-balcony.de ; welt.de

InCasa.ro