Bamele au nevoie de multa lumina
Bamele, Hibiscus esculentus, sunt legume originare din estul Asiei, de unde s-au raspandit in Orientul mijlociu, fiind foarte apreciate in Egipt. Pe continentul european au intrat prin Turcia si Grecia, unde mancarea de bame a devenit una traditionala.
Bamele se cultiva pentru fructul lor, fruct numit capsula. Cu cat este mai tanar este mai gustos si mai fraged. Bama este o planta anuala, cu tulpina ramificata care poate atinge o inaltime de 1,5 m. Radacina este bine dezvoltata, pivotanta, patrunzand in sol panala 80-90 cm. Frunzele bamei au petiolul lung si sunt acoperite de perisori de culoare cenusie.
Fructul este o capsula alungita, cu muchii care se lignifica atunci cand ajung la maturitate. In interiorul capsulelor se gasesc 15-20 seminte de forma sferica, de culoare verde cenusie.
Stiati ca? In Egiptul antic, semintele de bame erau prajite si utilizate pentru prepararea unei bauturi asemanatoare cafelei.
Bamele au nevoie de foarte multa lumina, caldura si apa. Semintele au nevoie de temperaturi mai mari de 15 grade pentru a germina. Temperatura optima pentru cresterea bamelor este de peste 22 de grade. Solul trebuie sa fie bogat in nutrienti, bine fertilizat.
Cand cultivam bame in gradina vom avea grija sa alegem o parcela in plin soare. In luna mai, spre sfarsit, se semana semintele pe brazde inaltate, de 1 metru inaltime. Vom lasa intre randuri o distanta de 70 cm, iar intre plante 20-25 cm. Pe masura ce se dezvolta se uda periodic si se indeparteaza buruienile. Capsulele se pot recolta incepand cu luna iulie, pana toamna tarziu.
Mancare greceasca de bame Avem nevoie de: 200 g bame tinere, cateva rosii, un pahar de bors, doua cepe, o lingura de faina, un pahar de suc de rosii, ulei, suc de lamaie, verdeata.
Bamele se curata, apoi se oparesc cu bors si se lasa sa se scurga. Separat, se curata, se spala, se toaca si se fierbe ceapa, aruncandu-se apa de fierbere. Se pun la fiert bamele, impreuna cu ceapa fiarta, sucul de rosii si faina, diluate in putina apa rece. Se adauga rosiile curatate si uleiul. Se introduce cratita in cuptor. Cand este gata, se scoate, se adauga sucul de lamaie si verdeata tocata. Se servesc reci.
Mancare greceasca de bame