Bor

alimente_bogate_in_borAcest mineral, care nu este foarte bine cunoscut, e asociat, in special, cu formarea osaturii.

 

Doza zilnica recomandata: nestabilita.

Inca nu s­a evaluat cu certitudine aportul zilnic ideal.

Se crede ca o alimentatie echilibrata, incluzand minimum cinci portii de fructe si legume, raspunde in mod adecvat nevoilor organismului, care ar fi intre 1,5 si 3 mg.

 

Surse

Alimentele vegetale, precum ciresele, merele, strugurii, salata, fasolea si nucile, sunt bune furnizoare de bor.

 

Roluri si caracteristici

- contribuie la absorbtia optima a calciului si a magneziului;

- ajuta la producerea de energie;

- se pare ca stimuleaza cantitatea de estrogen si progesteron la femeile aflate la menopauza.

 

Tulburari atribuite deficitului sau consumului excesiv de bor

Cele cateva studii realizate pana acum nu permit estimarea aportului zilnic necesar de bor, deci, pentru moment, este imposibila determinarea simptomelor unei eventuale carente sau a unei intoxicatii cu bor.