Bouvardia
Familie: Rubiaceae
Origine: Mexic
Descriere
Bouvardia nu este o planta obisnuita. Daca o studiati indeaproape veti vedea ca are flori tubulare, asezate in grupuri marginite de frunze, la capatul unei tulpini lungi. Fiecare tulpina pare un mic buchet de flori intens colorate. Florile au un parfum delicat, forma de stele simple sau duble si pot dura 1-2 saptamani. Frunzele sunt ascutite, de culoare verde deschis. Bouvardia poate fi alba, roz sau rosie.
Ingrijire si cultivare
Exista mai multe varietati de Bouvardia, printre care si hibrizi. Planta se inmulteste cel mai bine prin butasi prelevati in aprilie si asezati intr-un loc cald, acoperiti (cu o jumatate de sticla de plastic, gaurita pentru a intra aerul). Cand tulpina a prins radacini trebuie plantata, singura, intr-un ghiveci cu diametrul de 8 cm; trebuie sa folositi un amestec de turba cu pamant lutos, amestecat cu 1/4 compost din frunze si putin nisip. Ghiveciul trebuie mentinut noaptea la o temperatura de 21 grade Celsius si ziua la maxim 26 de grade. Nu se lasa in plin soare.
Rupeti varfurile lastarilor daca doriti ca Bouvardia sa capete aspect de tufa si pe masura ce se dezvolta e posibil sa fie nevoie sa o transplantati in ghivece cu 16-17 cm diametru. Dupa mijlocul verii, mutati planta intr-un loc racoros, bine aerisit, spatios, unde e bine sa o lasati pana la mijlocul lunii septembrie, cand trebuie mutata in casa. Bouvardia, ca si alte plante, daca sunt tinute noaptea la 21 de grade Celsius si ziua la o temperatura cu cateva grade mai mult, pot inflori si in afara sezonului. Alte specii de Bouvardia au nevoie numai de caldura pentru a inflori continuu pe perioada iernii si primaverii.
Bouvardia taiata este sensibila la etilena. Cand lucrati cu lastari de Bouvardia, spalati tulpina si plasati-o intr-o apa amestecata cu fertilizator pentru flori. Ca floare taiata, planta rezista 7-14 zile. Fertilizatorul din apa previne contaminarea taieturilor de la tulpina cu bacterii; daca mai adaugati si zahar in apa veti grabi deschiderea bobocilor si culorile vor fi mai intense.
Tulpinile trebuie taiate in panta, cu un cutit ascutit. Bouvardia este foarte sensibila in ceea ce priveste apa (ca floare de glastra) si udarea (ca planta de ghiveci), asa ca nu terbuie sa o lasati niciodata fara acest element important. Daca nu puteti amesteca apa din glastra cu fertilizator, atunci taiati frecvent tulpinile si inlaturati foliajul excesiv.
Boli si daunatori
Bouvardia este sensibila la factorii care duc la ofilire; frunzele se pot ingalbeni foarte repede daca nu este ingrijita corespunzator.
Info
Bouvardia a fost numita dupa francezul Charles Bouvard, doctorul personal al regelui Louis al XIII-lea si director al Gradinii Regale din acele timpuri.
Lavinia Rorich
copyright @ Gradinamea.ro