Bucatariile mici
Spatiile restranse nu mai reprezinta o problema la momentul actual, solutiile prezentate de marii producatori de mobila acoperind toate nevoile de amenajare ale consumatorilor. Atunci cand suprafata destinata bucatariei nu este una generoasa trebuie sa va ganditi la cele mai potrivite modalitati de aranjare a obiectelor de mobilier, de amplasare a surselor de lumina si de eficientizare a spatiilor de depozitate, astfel incat sa evitati impresia de inghesuiala si dezordinea.
In procesul de amenajare a bucatariei trebuie sa tineti cont, intotdeuna, de cateva repere. Mai intai de toate activitatile desfasurate in aceasta incapere trebuie sa se afle in relatie. Astfel, intre sursa de apa (chiuveta, masina de spalat vase), locul de pastrare la rece (frigider, congelator) si aparatul de gatit (aragaz, plita, cuptor) distanta trebuie sa fie cat mai scurta. Mobilierul (dulapuri, rafturi, etajere) trebuie sa fie practic si ergonomic, iar instrumentele de lucru trebuie sa se afle la indemana: cratitele aproape de aragaz, paharele si farfuriile aproape de chiuveta. Tot la capitolul mobilier luati in considerare achizitionarea unor corpuri modulare si instalarea, deasupra planului de lucru, a unei console sau a unor suporturi pentru suspendarea ustensilelor, care sa economiseasca spatiul. In privinta blatului, acesta poate fi standard sau dimensionat la comanda, din lemn stratificat, masiv sau din materiale postformate, metal, sticla, ardezie, lava emailata. Indiferent de material acesta trebuie sa fie rezistent la socuri si la temperaturi ridicate si usor de intretinut. Este indicat sa alegeti un blat din lemn de fag, protejat cu un strat de ulei de in, pentru sporirea rezistentei.
Va prezentam, in continuare, doua modele de bucatarii, dintre cele mai moderne si mai ingenioase, gandite si proiectate de brandul italian Casa Fendi (fendi.com) si de catre cel nemtesc Compact Concepts (compact-concepts.com).
Primul model reprezinta o bucatarie ascunsa extrem de eleganta. Finisajele sunt executate din lemn lacuit la exterior, iar usile sunt imprimate cu logo-ul firmei Fendi (compus din doua litere F) - emblema luxului desavarsit, care garanteaza calitatea intregului ansamblu. Aceasta bucatarie miniaturala deosebit de stilata iese in evidenta prin designul ei inedit si va constitui, probail, un motiv de admiratie din partea oaspetilor dvs. Eleganta nu este singura calitate a sa, bucataria putanad satisface cele mai pretentioase nevoi practice, desi ocupa un spatiu de numai de 2,46 metri. Mobilierul Fendi este comercializat de Kyros Interior si atrage prin stralucire si extravaganta.
Cel de-al doilea model poarta marca Compact Concepts si reprezinta o bucatarie circulara. Aceasta reuseste sa rezolve problema spatiului intr-un fel elegant si functional, desi nu ocupa decat 1,8 metri patrati. Prezinta toate caracteristicile unei bucatarii obisnuite, acoperind toate activitatile specifice desfasurate in acest spatiu. Particularitatea consta in aceea ca ansamblul prezinta capacitatea de a se roti la 180 de grade, oferind toate facilitatile unei bucatarii traditionale: chiuveta, loc de depozitare a articolelor specifice, cuptor cu microunde, masina de spalat vase, frigider etc. Modelul se bazeaza pe conceptul "camera in camera", ceea ce permite ansamblului sa fie amplasat independent, acolo unde spatiul permite, in mod evident. Mini bucataria circulara se potriveste oricarui apartament, dar constituie o buna alegere si pentru camerele de hotel, casele de vacanta, birouri sau foaiere. Pretul acestui produs variaza de la 6.500 $ la 15.000 $, la care se adauga costurile de instalare.
Corina Dovinca
InCasa.ro