Buchetul perfect
Cei indragostiti de flori incearca mereu nu doar sa protejeze aceste comori atat de fragile, dar mai ales sa le aseze astfel incat frumusetea lor sa fie cat mai bine scoasa in evidenta, asa ca un buchet trebuie sa fie pur si simplu perfect. Mult prea des ati vazut exemple nefericite de aranjare a florilor, care le fac sa isi piarda din prospetime si culoare prin asocierile nefericite alese. Dar aceasta frumusete a florilor poate fi reunita intr-un buchet superb, pe care il puteti apoi oferi cuiva sau pastra intr-o vaza in propria casa. Este nevoie doar de bun gust, dragoste pentru flori si respectarea catorva reguli de baza, iar rezultatele vor fi cu siguranta deosebite.
Inainte de orice incercati sa va informati cat mai mult. Vorbiti cu alti crescatori de flori, vedeti cum isi pregatesc florarii buchetele, cautati informatii in carti, pe Internet sau cereti sfaturi pe forumurile specializate. Nu trebuie niciodata sa porniti de la ideea ca stiti totul si ca ideea aleasa este cea mai buna, pentru ca poate urma o surpriza neplacuta : un buchet stangaci, flori stricate. Ar fi bine sa cumparati un album sau o carte despre aranjarea florilor, existand numeroase titluri in librarii, de la cele ample si viu colorate la mici brosuri cu sfaturi generale. Nu uitati, oricat ar parea de invechit, ca dincolo de culori si forme, florile au un limbaj propriu, cunoscut celor care il iubesc, astfel incat un anume buchet va fi perfect pentru o ocazie si nepotrivit pentru o alta. Cea mai buna ar fi o enciclopedie a florilor, cu prezentarea atat a caracteristicilor fiecarei specii, cat si a limbajului fiecarei flori.
Alegeti de la inceput o tema care sa va ghideze in alegerea florilor in functie de culori. Ca regula generala tonurile de rosu, portocaliu si galben semnifica bucuria, emotia, in timp ce nuantele de verde, albastru si mov dau o senzatie de calm, eleganta si confort. Asa ca ati putea de exemplu sa faceti un buchet simplu de flori galbene si vesele pentru a felicita pe cineva sau un somptuos buchet de trandafiri rosii pentru a va exprima afectiunea fata de un prieten.
Daca nu doriti sa daruiti buchetul si vreti sa il pastrati pentru a va impodobi locuinta, trebuie sa gasiti o vaza potrivita, ca forma si dimensiuni. Cel mai bine ar fi ca vaza sa aiba cam o treime din inaltimea florilor, pentru a nu le sufoca, dar trebuie sa va bazati inainte de orice pe propriul gust. Esential este sa existe un echilibru intre vaza si buchet, cele doua sa se scoata reciproc in evidenta.
Pentru a vedea exact cum arata un buchet, nu il puneti in vaza de la bun inceput, ci tineti-l in mana si priviti-l din toate unghiurile. In afara de faptul ca astfel puteti controla mai bine firele, veti vedea mai bine cum trebuie asezate, schimband intre ele firele, jucandu-va cu formele si culorile, pana veti gasi acel aranjament perfect pe care il cautati. Dupa ce ati aranjat florile intr-o anumita ordine, buchetul avand in sfarsit forma dorita, taiati tijele florilor egal si puneti intr-o vaza cu apa. |
Nu va limitati niciodata la modelele oferite de florari, oricat de buni ar fi acestia. Ati putea sa adaugati florilor clasice o floare aparent uitata in gradina, banala, dar care alaturi de celelalte va fi o adevarata explozie de prospetime.
Cand oferiti buchetul unei persoane apropiate – dar nu numai – nu este o idee rea sa adaugati si un mic biletel. In cazul celor dragi este aproape obligatoriu, pentru a le demonstra ca acest mic dar floral nu este doar un buchet, ci un cadou cu un mesaj personal.