Budinca cu fructe
Ingrediente:
6 oua mari
150 g faina
150 g zahar
150 g unt
1/2 kg cirese
visine
caise sau piersici (zmeura, capsunele, strugurii sunt prea zemoase)
20 ml rom
30 g gris sau pesmet
zahar vanilat
Mod de preparare:
Folositi dupa preferinta fructele dorite.
- Visinele si ciresele se rup in jumatati si se curata de samburi; caisele si piersicile, necuratate, se taie in felii de 2 cm grosime; prunele se rup in jumatati.
- Peste fructe se presara gris sau pesmet si se amesteca bine, imediat ce au fost pregatite pentru a absoarbe zeama. Zahar nu se pune peste ele deoarece prin topirea lui, extrage zeama de fructe.
- Albusurile se bat spuma, se adauga tot zaharul tos, apoi toate galbenusurile si untul topit, dar rece.
- Se amesteca de 4-5 ori, prin rasturnare cu telul, se pune toata faina si zaharul vanilat si se amesteca usor, tot prin rasturnare cu telul, de 9-10 ori, ca sa se incorporeze faina.
- Se toarna jumatate din compozitie in forma tapetata, se presara repede fructele (fara zahar) si peste fructe se pune restul compozitiei si se niveleaza.
- Cratita se introduce in cuptorul incalzit cu 30 minute inainte la foc mijlociu, unde se lasa cca 40-50 minute. Nu se deschide cuptorul 20 minute; dupa aceea, se mai poate reduce focul, in cazul in care cuptorul rumeneste prea tare.
- Cand budinca este gata, se trece cutitul pe marginea ei, se pune platoul deasupra si se rastoarna. Se serveste calda sau rece.