Cactusii, oaspeti ghimpati
Oaspetii ghimpati aduc un farmec de desert in locuinte. Ei sunt usor de ingrijit si ofera o paleta larga de alegere, de la pitici nostimi pana la uriasi fascinanti. La moda: cactusii cu flori.
Variati, usor de ingrijit si exotici - acesta este motto-ul cactusilor. Fie ca dvs. cautati solisti impresionanti pentru camere mari, fie pitici care isi gasesc locul pe un pervaz ingust, pentru fiecare varianta exista specii cu marimea potrivita. Un mic efort de ingrijire necesita orice cactus. De asemenea, ei garanteaza o aparitie complet neobisnuita, care atrage toate privirile. Nu este de mirare ca acesti oaspeti impozanti si ghimpati se bucura de o mare apreciere.
Cactusii inmagazineaza apa in tulpinile lor sferice si in forma de coloana. Acesta este modul prin care au reusit sa supravietuiasca in locurile de origine, in deserturile si zonele stancoase din America de Nord si de Sud. In locul frunzelor au ace, prin care nu se evapora apa si care protejeaza de soare si de animale. Cand ingrijiti cactusii trebuie sa luati in consideratie aceste semne caracteristice. Prea multa apa si prea putina lumina sunt cei mai mari dusmani ai acestor plante care inmagazineaza apa. Reteta succesului suna astfel: un loc foarte luminos sau insorit si pastrarea unor intervale mari de udare. Locurile potrivite pentru cactusi sunt ferestrele orientate spre sud si ferestrele luminate orientate spre est si vest. Nu amplasati plantele la o departare mai mare de un metru de fereastra, caci intensitatea luminii scade rapid o data cu cresterea distantei. Din mai pana la sfarsitul lui septembrie, cactusii se simt bine afara, intr-un loc ferit de ploaie. La udare, esentiala este cantitatea de apa si intervalul de udare. In loc sa administrati cactusilor apa in stropi zilnici, ei trebuie mai degraba udati din belsug vara, dupa care pamantul trebuie lasat sa se usuce: cactusii mici care cresc pe pervazul ferestrelor au nevoie de apa o data pe saptamana. In cazul plantelor solitare mari din ghivece spatioase, udati pamantul o data la 4-6 saptamani. Udarea mai frecventa este necesara doar daca ghiveciul este batut de soare si se incinge sau cand ghiveciul sta, inauntru, langa o sursa de caldura care usuca pamantul. Pentru ingrasare si plantare se folosesc amestecuri potrivite pentru necesitatile cactusilor. Din martie pana la sfarsitul lui august, ingrasamantul pentru cactusi se administreaza conform instructiunilor de pe pachet, in apa de udat. Pentru schimbarea ghiveciului se foloseste pamant special. El este permeabil la apa si fereste radacinile de udare excesiva. Protejati-va de ghimpi cu ajutorul unor manusi groase.
Decorati pamantul din ghivece cu pietricele sau bile de sticla colorate. Vasele ce contin mai multi cactusi sunt foarte atragatoare. Pentru iernare cactusii nu au neaparat nevoie de un loc racoros si luminos. Cele mai multe specii suporta bine temperaturile din camera si pot ramane in locul obisnuit si iarna. O iernare racoroasa si uscata este importanta mai ales pentru toate soiurile de Mammillaria si Rebutia, caci ele infloresc doar dupa o pauza de iarna. Din noiembrie pana in martie se tin la temperaturi de 6 pana la 14 grade si nu se uda. Cactusii din casa se uda rar. Oferiti-le un loc luminos, dar nu deasupra caloriferului. Udati solitarii din belsug la inceputului lui octombrie, apoi faceti o pauza pana in februarie.
Explicatie foto: COLOANELE DE INTERIOR Cactusii mari in forma de coloana arata ca niste sculpturi, gratie formei monumentale. De la stanga: Pachycereus pringlei, Trichocereus terscheckii, Espostoa melanostele, Selenicereus humboldtii si Pilosocereus magnificus. Un loc luminos si intervale de udat de patru saptamani sunt esentiale in ingrijire.
Sursa: