Campsis radicans sau Trambita
Trompeta cataratoare, trompeta de
Campsis este o vita foarte usor de cultivat, nu manifesta cerinte deosebite fata de sol, este destul de rezistenta la seceta si la ger, fiind afectata numai de iernile cu temperaturi mai scazute de -28 gr. C, cand lujerii anuali ii pot degera. Drajoneaza puternic, iar materialul de plantat se obtine din samanta, marcote sau butasi.
Semanatul se face in sere, in luna februarie, in ladite in care se pune un pamant usor; dupa ce rasare, planta se resadeste in ghivece sau in rasadnita. In gradini se planteaza abia dupa 15 aprilie, cand pericolul gerurilor tarzii a trecut. Samanta nu se stratifica, iar puietii raman timp de doi ani pe loc. Se recomanda ca acestia sa fie legati de tutori, ceea ce ajuta la scoaterea lor, pentru a fi plantati in loc definitiv. Taierile de formare sau de reducere a numarului de corzi pe vita sunt benefice.
Marcotajul prin musuroire si cel serpuit da rezultate foarte bune, iar drajonii ofera un material excelent pentru plantat. Pentru inmultire cei mai indicati sunt butasii, lungi de 12-15 cm, care se planteaza primavara in sere, in rasadnite sau direct afara.
Trambita este folosita in special la imbracarea zidurilor, stalpilor ornamentali, arborilor si la pegole. Atunci cand se afla in apropierea locuintelor, trebuie sa se evite ranirea radacinilor prin diferite lucrari, pentru a nu provoca o drajonare invadanta. Nu exista boli sau insecte care sa aduca daune notabile plantei.
Poate fi considerata o planta invadatoare pentru ca face numerosi lastari in jurul tulpinii principale. In plus, se dezvolta extrem de rapid, fapt pentru care are nevoie de mult spatiu.