Cassoulet

 Cassoulet  Ingrediente:
500 g fasole alba (uscata)
5 cepe
6 cuisoare
100 g sorici
3 crengute cimbru
3 fire patrunjel
2 foi de dafin
6 catei de usturoi
250 g carnati (usturoiati)
500 g carne de miel
400 g ceafa de porc
100 g costita
4 linguri untura
sare
piper
3 rosii mari (circa 500 g)
2-3 linguri de pesmet

Mod de preparare:
1. Se pune fasolea la inmuiat
Se pune fasolea intr-o oala mare, se adauga doi l de apa si se lasa peste noapte - cu capac - sa se inmoaie. Se curata trei cepe si se infig in ele cuisoarele. Soriciul se pune in apa clocotita si se lasa la fiert cateva minute.
2. Se fierbe fasolea
Se leaga cu o ata patrunjelul, cimbrul si o foaie de dafin. Se fierbe fasolea circa o ora in apa in care a fost inmuiata, impreuna cu cele trei cepe impanate, soriciul, buchetul de ierburi aromate si trei catei de usturoi curatati de coaja. Se adauga carnatul si se fierbe si el impreuna cu fasolea, circa jumatate ora.
3. Se prajeste carnea de miel si de porc.
Carnea spalata si zvantata se taie bucati potrivite, iar costita se taie cubulete. Se prajesc toate in untura incinsa, se toaca marunt celelalte doua cepe si cei trei catei de usturoi, se prajesc si ele cateva minute impreuna cu carnea, dupa care se adauga si foaia de dafin ramasa.
4. Se fierbe carnea.
Se scurge fasolea, iar zeama de toarna peste carne. Se adauga rosiile curatate de pielita si taiate marunt si se fierb incet, impreuna cu carnea la foc mic, aproximativ o ora.
5. Se pun ingredientele intr-o forma rezistenta la foc.
Pe fundul formei se aseaza soriciul, iar peste el se toarna jumatate din fasole. Peste fasole urmeaza bucatile de carne si deasupra restul de fasole, in care s-a incorporat carnatul taiat felii.
6. Cassoulet-ul se rumeneste la cuptor.
Peste amestecul de fasole si carne se presara pesmetul, se baga la cuptorul incins la 200 grade Celsius si se lasa sa se rumeneasca circa 30 de minute.