Cativa pasi pentru constructia unei case ecologice
Cand intervine necesitatea si avem posibilitatea de a ne putea construi o locuinta a noastra, dorim sa o facem in deplin acord cu mentalitatea noastra: sa fie ecologica, sanataoasa, curata, economica, profitand de energia solara in mod natural; noi ne-am gandit cum sa o realizam si sa ducem la bun sfarsit acest proiect.
Inainte de toate, atunci cand vreti sa luati o asemenea decizie, este bine sa participe toti membrii familiei care vor locui in viitoarea casa, exprimandu-si fiecare parerea in ceea ce cred ca-i avantajeaza, chiar daca este vorba de probleme mici si nesemnificative; in final, trebuie sa se ajunga la un consens intre toti membrii familiei. Aceasta actiune de evidentiere a fiecarui membru al familiei si respectul pentru acestia este un exercitiu foarte bun de comunicare in mijlocul oricarei familii si poate dezvolta o armonie in viata fiecaruia .
Aceasta munca pe care o recomandam trebuie sa se aplice atat pentru construirea unei case in care nu va locui decat o familie cat si pentru alta in care vor locui 2 sau mai multe familii; toti trebuie sa se puna de acord pentru a construi case alaturate sau una colectiva.
In afara de a-ti considera casa ca fiind nu doar un "produs in plus de vanzare "aceasta trebuie sa fie un spatiu al armoniei, al linistii si al caldurii sufletesti .In Cartea Atenei, o manifestatie urbana a anilor '50 realizata de catre parintii arhitecturii moderne, a fost definita ceea ce se considera "bucuriile esentiale" ca: aerul, soarele, spatiile deschise, vegetatia, linistea, intimitatea, care trebuie sa fie umane indiferent care ar fi conditiile.
Daca, dintr-o intamplare, nu mai sunteti multumiti de conditiile casei in care locuiti si doriti sa o inchiriati sau sa o vindeti, aceasta decizie va trebui sa o luam cu toti membrii familiei, stabilind un nou acord cu noii proprietari sau chiriasi.
Acum sa discutam in mod clar si pe scurt pasii necesari pentru a putea duce la bun sfarsit acest proces.
Primul pas ar fi alegerea terenului, facand o analiza exclusiva unde sa il situam. Acesata analiza o vor face un arhitect cu ajutorul unei persoane care se ocupa de cadastru si care vor proiecta locuinta avand ca temei increderea, de maniera ca ambii vor da verdicul in ceea ce priveste constructia casei si a locului de amplasare. Daca arhitectul este de asemenea si expert cadastral, este cu atat mai bine deoarece acesta ar indeplinii anumite conditii si ar intelege mai bine problematica globala.
Nu este usor de gasit un teren perfect care sa intruneasca in mod fericit toate conditiile, dar daca cel pe care il avem este chiar dezastruos si gresit orientat nu trebuie sa va temeti sa il vindeti si sa porniti in cautarea altuia mai bun.
Obiectivele care de care trebuie sa tinem seama ar fi:
1 - Dimensiunile terenului sa fie in concordanta cu necesitatile proiectului.
2 - Sa verificati ca in apropierea locului sa nu existe: linii de tensiune, transformatoare de sectoare, cai ferate, zona de aeorport. In aceasta ultima observatie trebuie tinuta seama si directia vantului in acel moment ca mai apoi sa nu ne putem insela.
3 - Orientare buna, calitate care insumeaza o observare atenta a luminii si a posibilelor bariere solare, urmarind o zona fara constructii foarte inalte sau cu o vegetetie foarte deasa. Este foarte utila aceasta examinare, mai ales dac astim cu exactitate si latitudinea la care se afla terenul.
4 - Examinarea terenului, a tipului acestuia. In ceea ce priveste tipul terenului si al solului, trebuie sa avem in vedere ca denivelarile terenului sa nu ne incomodeze si sa nu ne schimbe viziunea despre viitoarea noastra casa si relatia acesteia cu pamantul si zona verde care o inconjoara, dar si cu dorintele noastre, astfel ca miscarile de teren sa fie in concordanta cu tipul de ciment necesar acestuia; altfel, modificarile urmatoare ar putea fi costisitoare. Aceasta statistica este valida doar pentru un anumit tip de sol, dar sunt si cazuri care datorita compozitiei acestuia, casa necesita o fundatie mai speciala.
5 - O zona placuta: o priveliste buna, peisaje si o vegetatie adecvata.
6 - Sa cunoastem datele si clima specifica zonei.
7 - Expertul cadastral trebuie sa verifice :
a) Daca sunt rauri in imprejurimi.
b) Alunecari de teren
c) Daca au existat contaminari electrice magnetice, chimince sau de ambient
d) Daca exista indici de forme nocive precum gaze, sau aer ionizat negativ
8 - Sa cererem o expertiza calificata a terenului, iar in aceasta nu fie mentionate restrictii care sa puna in pericol desfasurarea proiectului sau orice alt motiv care sa ne deternmine sa nu mai construim.
9 - Sa ne documentam asupra semnaturii si a titlului de proprietate la Registrului de proprietate, in caz ca acesta ar putea fi dezbatut pentru o succesiune. Daca ar fi, in aceste circumstante si chiar daca se afla in curs de rezolvare, ar trebui sa tinem seama si de un credit ipotecar pentru a o putea construi, daca situatia financiara ar impune-o, pana cand totul ar fi in concordanta cu legea.
10 - Pretul trebuie sa fie corect si adecvat comparativ cu casa care se va construi. Niciodata nu e prea tarziu sa faceti o comparertie a preturilor cu alte parcele din zona.
11 - Sa tineti seama de caile cele mai rapide de a ajunge in centrul orasului fara a avea nevoie de un automobil.
12 - Ultimul amanunt ar fi ca intr-o zi sa va duceti cu membrii familiei care vor locui in noua casa, in zona unde o veti construi, si petreceti acolo o parte de timp, pentru a verifica daca toti de simt bine in acel loc.
Alegerea unui arhitect si a unei echipe de constructii
Sa alegem arhitectul adecvat cand dorim sa construim o casa eologica sanatoasa nu este chiar foarte simplu. Majoritatea acestora nu cunosc inca sau nu s-au interesat despre ceea ce reprezinta in esenta arhitectura pe deplin ecologica.
Cea mai buna modalitate de a sti sa facem acesta alegere este aceea de a ne asigura ca arhitectul sa imparta cu noi aceeasi filozofie. Cea ma buna forma de a-l gasi este aceea de a-l cauta prin cateva asociatii ecologice si printre autorii de studii geobiologice. Nu este obligatoriu sa existe o armonie perfecta intre client si arhitect si nu este prea indraznet sa-l rugam sa ne arate cateva case realizate de el si sa ne vorbesca de materialele utilizate in constructia lor, motivele care l-au dus la luarea acelor decizii atat din punct de vedere functional cat si bioclimatic.
Alegerea arhitectului poate incuraja si angajarea unei echipe de consructii care poate fi de asemenea membra a unei astfel de asociatii. Aceasta echipa va cunoaste in mod sigur arhitectul cu care speram ca vor lucra sub aceeasi filozofie, iar daca nu, ca unii dintre ei sa o recomande.