Ceaiuri pentru gastrita hiperacida
Se recomanda plante cu principii active slab alcaline, antiinflamatoare, cicatrizante si calmante. Infuziile si decocturile se beau, de obicei, neindulcite si de preferat intre mese.
Pentru forme incipiente de gastrite hiperacide:
Flori de salcam (Flores Acaciae) - au si proprietatea de a calma senzatiile de pirozis (arsuri la stomac), utilizandu-se in cure de lunga durata, chiar si ca ceai alimentar. Se face o infuzie din doua lingurite de flori la o cana de apa; se beau doua cani pe zi, de preferat intre mese.
Frunze de zmeur (Folium Rubi idaei) - contribuie la micsorarea aciditatii. Infuzie dintr-o lingurita de frunze la o cana de apa; se beau 2-3 cani pe zi.
Ca adjuvante in ulcere gastrice si in forme mai evoluate de gastrita se recomanda:
Radacina de tataneasca (Radix Symphyti) - datorita continutului in alantoina, are o mare actiune cicatrizanta si calmanta deosebit de eficare. Decoct din 1-2 lingurite la o cana de apa; se beau 2-3 cani pe zi.
Frunze de plamanarica (Folium Pulmonariae) - contin si ele alantoina, fiind cicatrizante prin stimularea tesuturilor sanatoase. Infuzie din o lingurita de frunze la o cana de apa; se beau 2-3 cani pe zi.
Flori de galbenele (Flores Calendulae) - au proprietati cicatrizante si calmante, fiind utile, inclusiv, in ulcer duodenal. Infuzie din 2 lingurite de flori la o cana de apa, cantitate care se bea in cursul unei zile, de preferinta pe stomacul gol.
Frunze de patlagina (Folium Plantaginis) - cu actiune cicatrizanta si antibacteriana. Pulbere: cate 2-3 varfuri de cutit, de 2-3 ori pe zi. Infuzie din 2 linguri de frunze la o cana de apa; se ia cate o lingurita la 3 ore.
Radacini de obligeana (rhizoma calami) - actioneaza ca pansament gastric, favorizand epitelizarea ulceratiilor gastro-intestinale. Pulbere: cate un varf de cutit de 2-3 ori pe zi intre mese. Decoct din o lingurita la o cana de apa, cantitate care se bea in 2-3 reprize intre mese.
Sunatoare (herbea hyperici) - are remarcabile proprietati cicatrizante. Infuzie din 1-2 lingurite de planta la o cana de apa; se bea de 2 ori pe zi.
In medicina traditionala se foloseste cu bune rezultate uleiul facut din: 20 g de planta umectata cu 200 ml alcool; dupa 12 ore, se adauga 20 de grame de ulei si se tine 2 ore pe baia de apa, aghitandu-se. Se lasa 2-3 zile si se filtreaza printr-o panza. Se pastreaza la intuneric si racoare. Se administreaza cate o lingurita intre mese.
Radacina de lemn dulce (radix liquiritiae) - are proprietati antiinflamatorii, antiulceroase, cicatrizante. Macerat la rece din 1/2 lingurita de radacina la o cana de apa; se bea in cursul unei zile.
Coada calului (herba equseti) - contribuie la neutralizarea aciditatii crescute. Decoct din o
lingurita de planta la o cana de apa; se beau in cursul unei zile 2-3 cani.
Este utila si asocierea unor plante cu actiune antiseptica si calmanta:
Flori de musetel (flores chamomillae) - infuzie din 1-2 lingurite de flori la o cana de apa; se beau 1-2 cani pe zi, pe stomacul gol.
Extractie dubla: se macereaza la rece timp de 30 de minute 1-2 lingurite de flori in 1/2 cana de apa; se filtreaza, iar florile se infuzeaza cu alta 1/2 cana de apa in clocot. Cele doua lichide se amesteca; se bea in cursul unei zile, in doua reprize, pe stomacul gol.
Rp. radacina de tataneasca (radix symphyti) 40 g
flori de galbenele (flores calendulae) 30 g
flori de sunatoare (flores hyperici) 20 g
flori de musetel (flores chamomilae) sau
flori de coada soricelului (flores millefolii) 10 g
Infuzie din o lingura de amestec la o cana de apa; 2-3 cani pe zi, intre mese.
Rp. flori de nalba (flores malvae) 30 g
flori de musetel (flores chamomillae) 15 g
flori de galbenele (flores calendulae) 30 g
radacina de lemn dulce (radix liquiritiae) 10 g
fructe de coriandru (fructus coriandri) 5 g
conuri de hamei (strobuli lupuli) 10 g
Infuzie dintr-o lingura de amestec la o cana de apa; se beau 2-3 cani pe zi, in mai multe reprize, intre mese.
Atat in tratamentul gastritelor hiperacide, cat si in ulcer, rezultatele bune se obtin cu sucul celular de varza alba (Brassica oleracea L. var. capitata). In acest scop, se rade o varza, se pune putina sare, se lasa in repaus 1/2 ora. Se stoarce obtinandu-se aproximativ 1 pahar de suc celular. Se bea zilnic 1 pahar, intre mese, timp de 1 luna.