Celulita
Celulita reprezinta acel aspectul neplacut al pielii ("coaja de portocala") datorat stratului de grasime subcutanat.
Peste 80% dintre femei se lupta cu aceasta problema prin diverse cai: diete, masaj sau diferite creme.
Am putea afirma ca celulita este o problema strict de ordin feminin, avand in vedere legatura dintre aceasta si hormonii feminini :estrogenii. Cu toate acestea exista si barbati care au celulita, este drept mai rar, explicatia fiind cantitatea mai mica de hormoni estrogeni din organismul acestora.
Celulita apare mai ales in perioadele de "explozie hormonala" - pubertate, administrarea de anticonceptionale, in timpul si dupa sarcina, sau la instalarea menopauzei. Estrogenii actioneaza asupra vaselor sangvine, impiedicand transportul sangelui cu oxigen catre tesuturi. In lipsa oxigenului se vor forma depozite de celule moarte ce dau acel aspect de "coaja de portocala".
O alta explicatie a aparitiei celulitei preponderent la femei ar putea fi diferenta dintre dispunerea fibrelor tesutului conjunctiv. Tesutul conjunctiv feminin este alcatuit din fibre conjunctive dispuse intr-un mod paralel, ceea ce permite atat o extensibilitate mai mare a tesutului cat si dezvoltarea depozitelor de grasime si de apa. Tesutul conjunctiv masculin este alcatuit din fibre incrucisate, ceea ce permite mai greu dezvoltarea acelor depozite de grasime.
Este foarte important de stiut faptul ca numarul celulelor adipoase este unul fix, acestea nu scad si nu se multiplica, variind doar volumul acestora. Aceste celule adipoase se afla dispuse printre fibrele de tesut conjunctiv. O data cu crestera in volum a celulelor grase va fi afectata si circulatia sangvina iar rezultatul va fi pierderea elasticitatii tesutului si formarea depozitelor de grasime.
Cresterea in volum a celulelor grase este conditionata de mai multe cauze si anume : consumul de alimente cu un numar foarte mare de calorii si putine substante nutritive (dulciuri, fainoase, alimente cu aditivi alimentari, mezeluri, inghetata, chip-suri), stresul si sedentarismul. Celulita afecteaza la femei in mod deosebit soldurile (aripioarele), abdomenul, genunchii, chiar si bratele.
S-a demonstrat ca adipocitele din partea inferioara a corpului : abdomen, membre inferioare acumuleaza mult mai rapid grasimile, le elimina mai lent comparativ cu cele din partea superioara a corpului, aceasta fiind explicatia aparitiei celulitei mai des pe abdomen si coapse.
Cauzele aparitiei celulitei sunt numeroase. Factorul genetic ar fi cel mai la indemana de recunoscut. Intr-adevar materialul genetic mostenit de l;a parinti poate atrage dupa sine o oarecare predispozitie, insa alimentatia gresita, sedentarismul, dereglarile hormonale, stresul, tutunul sau cafeaua sunt responsabile de aspectul inestetic al pielii dumneavoastra.