Chutney sau salsa

retete Chutney

 

Chutney  - se obtine prin amestecarea unor ingrediente ( legume, fructe) ce au fost taiate marunt sau pasate si la care se adauga mirodenii dulci sau iuti. Este un echivalent indian pentru salsa specifica bucatariei din America Latina.

 

 

 In continuare va oferim doua retete delicioase.

 

Chutney din sfecla, ceapa si mere

 

Ingrediente : 6 sfecle mici, 1 lamaie, 3 cepe mari, 300 ml apa, 2 linguri seminte marar, 300g zahar, 450g mere coapte, 1 lingura mustar, 350ml otet de vin rosu si sare.

Preparare : se curata de coaja si seminte merele coapte, se coc sfeclele si se taie felii subtiri. Ceapa se taie rondele si se adauga peste merele amestecate cu suc de lamaie si marar. Se infierbanta toate 15 minute, apoi se pune compozitia in borcane curate, sterilizate.

 

Separat fierbeti otetul cu apa, mustar sare si zahar, timp de 5 minute. La sfarsit adaugati acest sos racit peste ingredientele din borcan, inchideti ermetic borcanele si lasati-le cam 6 saptamani inainte de a consuma aceasta pasta.

Se potriveste de minune la mancaruri de legume si carne.

 

 

Chutney din ceapa cu lamaie

 

Ingrediente: 450g lamaie, 450g zahar, 125g stafide, 125g struguri, 4 cepe mari, 50g sare, 25 g ardei iute si 850g otet de mere.

Preparare : ceapa se taie rondele, stafidele se pot marunti si ele, la fel  boabele de struguri,

se taie fin si ardeiul iute, lamaile se storc si se foloseste sucul rezultat, de asemenea coaja rasa a lamailor.

 

Toate se amesteca si se lasa la rece 3-4 ore. Apoi se pun pe foc si se fierb in suc propriu pana cand acesta se ingroasa. Compozitia se pune in borcane si se pastreaza cam 6 saptamani inainte de consumare.

Se serveste langa carne de pui sau curcan.

 

gradinamea.ro

Septembrie 2007