Cinci sfaturi de aur in desigul interior
1. Culoarea - selectati culorile in spatiul in care intentionati sa le folositi. Veti fi uimit sa constatati cat de mult difera nuantele atunci cand sunt expuse in magazin fata de momentul cand sunt folosite intr-un spatiu interior. Si aceasta se intampla deoarece culorile sunt influentate de o serie de factori, inclusiv de ferestre, care pot proiecta lumina rece, lumina calda sau pe cea artificiala si pot reflecata culorile de pe diferite obiecte: copaci, covoare sau pereti. Aceste fenomene se aplica in cazul culorilor vopselelor, dar si tesaturilor si mobilierului. Este recomandat ca inainte de a alege anumite culori sa cereti mostre si testere si sa le probati in camera pe care urmeaza sa o decorati, iar pentru a evita demodarea inspirati-va dintr-o piesa de arta, dintr-un tablou din natura sau din revistele de specialitate.
2. Proportia - alegeti proportia potrivita mobilierului dintr-o incapere. O canapea superba, de dimensiuni mari poate face o camera sa arate foarte rau. Trebuie sa alegeti fiecare element astfel incat el sa se potriveasca in mod corespunzator in spatiul pe care il decorati si sa se aseze frumos langa celelalte elemente decorative din camera. Nu exista nimic mai nepotrivit decat o masura de cafea de dimensiuni mici asezata langa doua mese mari, de perete. Va sugeram sa masurati mai intai spatiul cu atentie, inainte de a merge la cumparaturi.
3. Echilibrul - fiti exacti atunci cand doriti sa creati simetrie sau asimetrie - majoritatea camerelor au un pic din fiecare. Fiecare element si fiecare culoare trebuie sa fie contrabalansate. De exemplu, puteti avea doua canapele pozitionte una in fata celeilalte (simetrie) sau o canapea aflata in fata a doua scaune (semi-simetrie) sau o canapea si doua scaune intr-o parte si un scaun otoman in cealalta parte a unei incaperi (asimetrie). Acest sentiment al echilibrului este, in mod special, important atunci cand vine vorba despre culori. Sa spunem ca intr-o camera aveti ca accent o perna rosie - adaugati vase rosii pe o masuta de cafea, selectati acele obiecte de arta care contin, intr-o proportie oarecare, aceasta culoare si veti obtine un interior echilibrat. Folosirea grupurilor de 3 sau 5 elemente reprezinta, de asemenea, o buna modalitate de a echilibra un interior.
4. Textura - nu tot timpul trebuie sa va bazati pe o culoare sau pe un model pentru a crea un factor spectaculos. Un joc interesant de texturi diferite poate fi la fel de sic. Incercati sa cuplati matul cu stralucitorul, netedul cu rusticul sau materialele moi cu cele apretate. De exemplu, este posibil sa aveti o canapea din panza si perne din matase aruncate la intamplare pe un covor din fibre de sisal, pe care sa stea o masuta de cafea din sticla. Aceste elemente, chiar si atunci cand sunt toate in tonuri neutre, tot vor arata divin. Tehnica asocierii unor astfel de texturi este extrem de folositoare atunci cand doriti sa realizati ansambluri atemporale.
5. Asortarea - poate fi uneori o capcana. Prea multa potrivire confera un sentiment de amatorism. Acest lucru se aplica in cazul materialelor, al culorilor si al stilurilor de mobilier. Nu cumparati canapea la set cu fotoliile sau mese de perete care sa se potriveasca cu masuta de cafea. Este chiar de preferat ca in dining sa folositi scaune care sa vina in contrast cu masa, cum ar fi scaunele cu picioare din otel inoxidabil asezate in jurul unei mese din lemn. Mobilierul ar trebui sa faca, totusi, parte din aceeasi familie, insa este esential ca intre piese sa existe diferente subtile. De exemplu: piesele din lemn dintr-o camera ar putea fi toate in nuante de la mediu la intunecat, dar sa varieze ca textura de la mat la rustic. In niciun caz nu trebuie sa alaturati lemnul de abanos inchis si stralucitor cu albul spalacit al shabby chicului. Amestecurile eclectice se bazeaza pe gusturile personale, insa anumite asocieri pur si simplu nu pot fi facute.
Sursa foto
Corina Dovinca
InCasa.ro