Coronita pentru Advent - o decoratiune nelipsita
Craciunul este sarbatoarea bucuriei, a linistii, a familiei. Pentru a o pregati asa cum se cuvine avem nevoie de fel si fel de podoabe, care ne infrumuseteaza casa. Coronita pentru Advent poate fi intalnita in toate florariile si magazinele specializate in ornamente pentru zile festive. Aceasta nu are voie sa lipseasca din casele noastre in aceasta perioada, de aceea, ea poate fi cmparata sau daca suntem creativi si ne face placere, putem sa o confectionam chiar noi.
Teologul si invatatorul de origine germana, Johann Hinrich Wichern a inventat si a creat acest ornement in urma cu peste 150 ani. Ideea acestuia a pornit de la intrebarile nerabdatoare ale copiilor ce-l inconjurau cu privire la ziua Craciunului. Astfel invatatorului i-a venit ideea cu coronita.
Prima coronita a fost de fapt roata unei trasuri, pe care a ornat-o teologul cu 19 lumanari mai mici, care reprezentau zilele lucratoare si inca patru mai mari care simbolizau duminicile care au mai ramas pana la Craciun. In fiecare zi se aprindea cate o lumanare, iar astfel copiii numarau cate au mai ramas neaprinse.
Cei ce nu au timp sa confectioneze o astfel de coronita decorativa, vor putea sa achizitioneze una din magazinele cu astfel de ornamente si decoratiuni. Pe langa cele naturale, tot mai apreciate sunt si cele artificiale, confectionate din fel si fel de materiale, care pot fi refolosite an de an. In afara de crengutele de brad se mai poate folosi si lemnul , piatra sau metalul. Acestea pot fi impodobi in fiecare an altfel.
Coronita de Advent face parte din vechile obiceiuri dinaintea Craciunului, preluat de la poporul german si raspandit in intreaga lume. Odata cu trecerea timpului aceasta s-a si modernizat sau este confectionata in functie de ce materiale sunt in voga sau de amenajarea locuintei noastre.
Astfel anul acesta exista trei mari tendinte in ceea ce priveste confectionarea coronitei de Advent:
1. Coronita de Advent din lemn: aceasta poate fi de dimensiuni relativ mari. Este creata din ramurele subtiri sau chiar din elemente mai robuste, mai masive. Aceasta se potriveste foarte bine stilului de amenajare traditional, provincial, campenesc.
2. Coronita din lumanari inscriptionate cu cifre este de asemenea foarte indragita in zilele noastre. Cifrele se pot gasi in magazinele cu papatarie, in librarii sau in supermarket-uri.
3. Coronita de Advent din flori precum trandafiri sau hortensii are un asepct nobil si un farmec aparte.
Sursa foto
A.V.
InCasa.ro