Covoarele orientale: cele mai cerute in 2011
Un covor oriental aduce mai multa caldura in incaperile racoroase, realizeaza o insula exotica si ne incanta si ne infrumuseteaza casa cu ornamentele deosebite specifice culturii din care provin.
Istoria covoarelor din Orient
Inca din perioada pre - crestina popoarele nomade din Asia Centrala isi ridicau si isi amenajau corturile din astfel de covoare tesute. In Evul Mediu au inceput sa apara atelierele de la curtea sultanilor si a mogulilor. Aici tehnica impletirii materialului s-a dezvoltat foarte mult si a inceput sa fie din ce in ce mai delicata si rafinata.
Denumirea covoarelor
Covoarele orientale sunt denumite in functie de locul de provenienta sau de regiunea din care fac parte. Astfel Ishfahan, Tabris sau Shiraz provin din Iran, Beloutsch din Afghanistan, Pakistan sau Iran, purtand numele unui popor nomad.
Covoarele tesute si valoarea lor
Covorul oriental clasic este tesut manual pe un cadru perpendicular. Cu cat sunt mai dese nodurile pe o anumita suprafata, cu atat este mai bogat impodobit si mai pretios, dar si mai solid si rezistent. Valoarea acestor covoare depinde de varsta, de provenienta, de material, de stil si de raritatea lor.
Tehnici de tesut si materiale
Triburile nomade confectionau covoarele la inceput pe cadre orizontale. Unul dintre cele mai cunoscute astfel de covoare sunt cele denumite Kelims. Acestea arata exact la fel atat pe o parte cat si pe cealalta, astfel pot fi folosite in ambele sensuri. De asemenea ele pot fi folosite atat pentru podea, cat si cu scopul de a infrumuseta peretii unei locuinte sau de a tine cald in locul unei paturi. Materialul clasic este lana, insa covoarele delicate, cele pentru perete sunt confectionate din matase.
Modele si culori
Modelele si ornamentele care se folosesc pentru covoarele orientale sunt de cele mai multe tipice unei anumite regiuni. De pilda, cand este vorba de cele persane sunt regasite de cele mai multe ori motive florale. In schimb Gabbehs - cele confectionate de poporul nomad din sudul Persiei - au cu precadere figuri geometrice abstracte.
In timpurile stravechi, covoarele erau vopsite cu ajutorul unor culori extrase din plante sau chiar din anumite substante provenite de la animale.
Sursa foto
InCasa.ro