Covorul in design-ul interior
Putine dintre obiectele care decoreaza astazi locuintele ascund o poveste mai veche si mai fascinanta decat covoarele. Din perioada antichitatii pana in zilele noatre covoarele s-au incarcat continuu cu valente si utilitati noi.
Covorul actual se gaseste in contrast cu cel de la inceputuri, intalnit in randul triburilor nomade din Persia, care indeplinea exclusiv functia de izolator termic pentru cort. Totodata, el reprezinta mai mult decat un instrument de cult indispensabil musulmanilor credinciosi datori sa ingenuncheze in cadrul celor cinci rugaciuni zilnice.
Covorul poate fi enumerat printre elementele de interior cele mai importante. Intr-o camera de zi in care va petreceti majoritatea timpului, alegeti covoare inchise la culoare si cu design elaborat. Imprimeurile florale sau geometrice pot face din covor un adevarat centru de greutate vizual. In schimb, in dormitor, baie si camera copilului alegeti covoare in culori mai puternice, de dimensiuni mai mici si de diferite forme.
Nu se poate spune ca ar exista o regula cu privire la dimensiunea sau numarul covoarelor folosite intr-o camera. Criteriul primordial ramane cel al bunului gust. In tot cazul, covorul de dimensiuni mari din living trebuie sa permita parchetului sa fie descoperit cel putin 20 de centimetri. Daca in living de cele mai multe ori se foloseste un singur covor, in dormitor se pot aseza si mai multe exemplare de dimensiuni reduse, in locurile pe care pasim.
In ceea ce priveste holul, putem opta pentru un covor special conceput sa reziste la trafic intens si sa retina praful adus de afara pe incaltaminte. Orice decizie vei lua in sfera design-ului interior, va trebui sa tii seama de aceasta component daca vrei sa iasa “ca la carte”. In fond, covorul este cel care determina culoarea dominanta a camerei.
In sufragerie sunt preferate covoarele mai groase si mai pufoase, placute la atingere. Majoritatea oamenilor prefera o culoare neutra pentru covorul lor, fiindca aceasta le confera o paleta mai mare de optiuni in alegerea nuantei peretilor. Pentru decorarea incaperii trebuie sa folosim maxim trei culori de baza, altfel riscam sa obtinem o incapere prea incarcata vizual.
Sursa foto
I. C.
InCasa.ro