Crom

In ciuda prezentei sale mai mult decat discrete, cromul este un element fara de care organismul nu ar exista, pentru ca el este implicat intr­-o multime de functii metabolice.

 

Doza zilnica recomandata: 120-200 mcg.

 

Surse

Drojdia de bere, fructele de mare, carnea (mai ales jambonul), broccoli, sucul de struguri.

 

Roluri si caracteristici

- reduce riscul de diabet, intrucat intervine in transportul glucozei catre celule, unde aceasta este transformata in energie;

- atenueaza ateroscleroza prin cresterea nivelului de colesterol ''bun'';

- scade tensiunea arteriala.

 

Tulburari atribuite deficitului de crom

Exista persoane cu deficit de crom care dezvolta intoleranta la glucoza, antrenand hiperglicemia si hiperinsulinemia. Oboseala, obezitatea, un nivel ridicat al colesterolului, diabetul de tip II, hipoglicemia si ateroscleroza sunt tot atatea semne care denota un deficit de crom.

 

Tulburari atribuite consumului excesiv de crom

Chiar daca studiile releva faptul ca o doza zilnica de 1 mg de crom nu are nici o reactie adversa pe termen lung, nu inseamna, totusi, ca o concentratie prea ridicata - inca nedeterminata - nu poate antrena efecte toxice grave: leziuni inflamatorii ale pielii si ale mucoaselor si cresterea semnificativa a cazurilor de cancer pulmonar la persoanele expuse la vapori de crom.

 

Note utile

- Pacientii la care s­a diagnosticat de curand un diabet de tip II pot profita de un supliment de crom. Diabeticii noninsulinodependenti de lunga durata nu au aceleasi beneficii.

- Insidioasa, carenta de crom se face simtita dupa decenii; ea survine, de cele mai multe ori, catre varsta de 40 de ani.