Cultivarea ciupercilor
Suprafetele cultivate cu ciuperci sunt in continua crestere. In Europa, productia de ciuperci reprezinta 58% din productia mondiala, care se ridica la peste 1.500.000 de tone anual.
In viitor, se preconizeaza sa se ajunga la 200.000 tone de proteina obtinuta din ciuperci.
Pamantul ofera omului posibilitatea de a-si castiga nu numai hrana, dar si mijloacele financiare necesare unui trai decent.
Omului ii revine doar sarcina de a-l exploata eficient prin mijloace deja cunoscute. Ciupercile reprezinta un valoros produs alimentar datorita continutului bogat in substante hranitoare, comparabil cu cel continut de paine, carne, lapte, oua, zaharina, vitamine si saruri minerale.
Un mare avantaj al cultivarii ciupercilor il constituie posibilitatea folosirii unor spatii deja existente, carora nu li s-a dat alta intrebuintare. In aceasta categorie de spatii intra: serele, solariile, pivnitele, soproanele, camarile de cladiri si alte asemenea spatii.
Daca sunt cultivate in spatii inchise, ciupercile au o perioada scurta de dezvoltare, cam 100-120 zile de la insamantare la ultimul recoltat. De aceea se pot cultiva in tot cursul anului, in orice sezon, mai ales in sezoanele reci, cand pe piata celelalte legume se gasesc in cantitati reduse.
Este un avantaj deosebit sa poti realiza 2 pana la 3-4 cicluri pe an de pe aceeasi suprafata.
Un alt avantaj al cultivarii ciupercilor este acela ca sunt plante cu talie mica, iar in anumite perioade de dezvoltare nu au nevoie sau sunt indiferente la lumina, ocupa spatii reduse in raport cu cantitatea de productie. In acest scop, se pot cultiva pe mai multe niveluri, facand astfel economie de spatiu.
In ciupercariile bine organizate se pot realiza culturi pe 3-4 niveluri pe aceeasi suprafata. Rentabilitatea culturii ciupercilor este data si de faptul ca de la majoritatea speciilor se consuma toate partile componente, astfel ca proportia de utilizare ajunge la 99-100%.
Din punct de vedere financiar, cultivarea ciupercilor asigura circulatia rapida a fondurilor de investitii, ceea ce este foarte avantajos.
Deoarece ciupercile sunt amplasate in imediata apropiere a locuintei, se asigura o mai buna supraveghere a activitatii si a economiei de timp.
Munca in ciupercarii este variata, nefiind plictisitoare si nici obositoare. Lucrarile se executa in perfecta ordine si curatenie, igiena fiind una dintre conditiile de baza pentru obtinerea de recolte bogate.
Inca un avantaj al cultivarii ciupercilor consta in faptul ca, in general, materialele necesare culturii se gasesc in orice gospodarie sub forma de productie agricola secundara (paie, pleava, tulpini si ciucalai de porumb, tulpini de sorg, vreji de mazare, fasole, soia) sau dejectii de animale amestecate cu asternutul care, de obicei, este alcatuit din paie, rumegus, talaj sau coji de floarea-soarelui.
Lucrarile ce se executa intr-o ciupercarie necesita pricepere si hotarare. Si, nu in ultimul rand, trebuie tinut cont ca prin cultivarea dirijata a ciupercilor in spatii inchise, folosind miceliul unor specii comestibile cunoscute, se inlatura orice forma de intoxicatie alimentara.
Inainte de a incepe propria afacere de cultivare a ciupercilor, cititi lucrari de specialitate si metodologii elaborate de specialistii in domeniu. (Ing. Ioan Costin, CLCA Odoreu)