Cum armonizam culorile din camere diferite

         Va plac foarte mult camere personalizate, vopsite in diverse culori, poate chiar contrastante? Va intrebati cum sa le armonizati totusi si sa faceti o trecere mai usoara si mai interesanta a culorilor din fiecare camera? Daca fiecare camera este inchisa de usa sau usi atunci nu prea conteaza ca ati ales o culoare mai aparte dar daca aveti camere care raman deschise mereu si sunt foarte tranzitate, putandu-se astfel observa foarte bine paleta coloristica utilizata pentru fiecare in parte atunci trebuie sa va ganditi la o solutie pentru ca nuantele diferite sa nu va afecteze prea mult estetic sau emotional.

            Daca folositi culori tari, total diferite sau contrastante s-ar putea ca spatiul dumneavoastra intim sa para ca un urias puzzle cu piese disparate, divers colorate.

            In continuare va oferim cateva sfaturi simple pentru a realiza o trecere armonioasa intre culorile diferitelor camere. Este de preferat ca in toate camere cel putin parchetul sa fie de aceasi culoare si calitate. Daca nu aveti parchet atunci solutia este sa folositi covoare sau mochete care sa aibe cele doua culori din cele doua camere. Nu va faceti griji, culoarea peretilor nu trebuie sa fie exact aceasi cu culorile de pe covor, una din ele poate fi mai inchisa sau mai deschisa ca nuanta, pentru ca ochiul uman le va percepe ca foarte apropiate. Deci parchetul si covorul vor deveni baza pentru urmatoarele personalizari ale camerelor in functie de utilitatea lor.

In ceea ce priveste culoarea peretilor, mai ales daca accesul catre celelalte camere se face din livingul principal, este bine sa va ganditi la culori simple, linistitoare care desi vor avea nuante usor diferite, in degradee uneori, sa confere in general un efect de unitate. Acest lucru este foarte usor daca alegeti o schema monocroma cu mici variatiuni de nuante, de exemplu albul cu nuantele sale de crem, bej. Dar ce faceti daca va plac culorile vii, cate una pentru fiecare camera?

Elemente care confera unitate sunt de obicei cele din lemn adica parchetul, usile si ramele ferestrelor dar si obiectele de metal cum ar fi lustrele, plafonierele. Alte elemente sunt materialele textile, accesoriile, in special oglinzi sau sticla, si chiar mobila din fiecare camera, acestea fiind mai subtile facand o trecere naturala intre camere si chiar teme de decorare.

            Efectul de continuitate poate fi obtinut cel mai simplu prin folosirea a doua sau trei culori de baza care pot fi combinate altfel in fiecare camera. Efectele vor fi obtinute prin intensitatea  si proportiile culorilor. In casele moderne bucatariile sunt aproape deschise catre living. Separarea lor fizica este facuta doar printr-un bar mic sau un perete partial. Acestea vor deveni linie de demarcatie si intre culorile diferite folosite in bucatarie si restul spatiului.

            Este foarte important sa obtinete nunatele potrivite mai ales ca va trebui sa folositi culori egale ca intensitate pentru un efect de armonie vizuala. Lumina joaca un rol important in punerea in evidenta a unor nuante, poate schimba aparentele. Deci jucati-va cu lumina. Puteti folosi aceeasi culoare de galben in doua camere orientate diferit si astfel veti obtine doua atmosfere interesante, pentru ca cea luminata mai putin va arata altfel decat cea indreptata spre est sau sud.

www.incasa.ro

Altheate

19 oct 2007