Cum sa aranjam o masa perfecta

masa eleganta    

 Mai intai de toate, atunci cand organizam o masa festiva trebuie sa stabilim sau sa cunoastem inca de la inceput numarul exact al persoanelor participante. In functie de aceasta informatie putem sa organizam toate detaliile. Cu cat sunt mai multe persoane cu atat trebuie sa muncim mai mult si avem nevoie de mai mult timp pentru aranjarea mesei si gatit.

Ar fi bine sa va faceti dinainte un plan cu toate felurile de mancare si bautura, de asemenea o lista de vesela pe care trebuie sa o folositi. Trebuie sa tineti cont de preferintele in materie de mancare ale tuturor invitatilor mai ales daca printre ei se numara copii , vegetarieni sau persoane de alta religii.

 In primul rand vom aseza intr-o maniera logica si estetica scaunele in jurul mesei, dupa care vom acoperi masa cu o fata de masa curata, fina sau vom curata foarte bine masa si vom aseza servete decorative pentru fiecare persoana in parte.

Scoateti si stergeti cu grija tacamurile de argint sau aurite dupa care le veti aseza la masa in ordinea urmatoare: furculitele in stanga, cu dintii in sus iar lingurile si cutitele in dreapta, cu lama spre interior, spre farfurie. Pentru desert si inghetata exista de asemenea lingurite speciale, care impreuna cu furculitele pentru desert vor sta intotdeauna in partea de sus, in fata farfuriei. Exista mai multe feluri de furculite si cutite. Furculita de aperitiv sau salata apoi urmeaza cea pentru friptura cu patru dinti, cea pentru peste cu trei dinti. Exista si cutit special pentru peste, avand o forma mai lata si usor curbata pentru presarea pestelui si scoaterea oaselor. De asemenea exista cutite mici speciale pentru baclava sau fructe.  Este de preferat sa nu asezam alaturi mai mult de trei furculite si trei cutite.

masa perfecta cu rosu

Intotdeauna langa supiera, bolul de salata sau platoul cu preparate din carne vor sta lingura mare de supa, furculita speciala pentru salata si cutitul mare pentru friptura. Obiectele de vesela mari ca cele enumerate mai sus vor sta intotdeauna intr-un capat al mesei, nu in mijlocul ei. Exista de asemenea suporturi din metal in diferite forme, special concepute pentru a sprijini tacamurile deja folosite, astfel evitand murdarirea fetei de masa sau a servetelor decorative. Acestea vor fi asezate in partea dreapta a farfuriilor.

Dupa fiecare fel de mancare veti lasa in farfurie tacamurile folosite, incrucisate.

Urmatoarele care vor fi asezate sunt paharele de diferite marimi in functie de ceea ce veti servi in materie de bauturi: apa, suc, bere, vin, bauturi fine etc. Acestea vor sta in partea de sus a farfuriilor, de la stanga spre dreapta, de la cel mai mic pana la cel mai mare si sunt in general trei, pentru vin, pentru apa si pentru tarii. Paharul pentru vin rosu va fi intotdeauna mai mare decat cel pentru vin alb. Ceasca de cafea se va aseza intotdeauna in partea dreapta a farfuriei. Acestea se aseaza in dreapta pentru a ajunge mai usor la ele. Este de preferat ca toate paharele sa fie din acelasi set. Si o regula foarte imporatanta este aceea de a nu se turna in pahare decat dupa ce acestea s-au golit.

aranjament de lux 1

In mijlocul tuturor acestor aranjamente individuale veti aseza cu grija farfuriile, asta in cazul in care nu preferati sa aduceti mancarea gata aranjata pe farfurii, de la bucatarie. Farfuriile sunt pentru mai multe feluri de mancare: pentru aperitiv sau antreuri, pentru supa, (de obicei sunt castronase care se aduc la masa odata cu bolul mare de supa sau ciorba), pentru friptura si/sau pentru peste, pentru desert.

 Castronelele speciale sunt pentru salate si alte garnituri, platourile pentru prajituri sau pentru fructe. Sosurile vor fi puse in sosiere. Cosuletele pentru painea feliata sau chifle vor fi asezate in partea de sus a farfuriilor, in partea stanga sau daca sunt mai putine decat numarul persoanelor, vor fi asezate simetric pe masa pentru a se putea ajunge la ele.

Servetelele de material se vor aseza in general in stanga furculitelor. Servetelele vor fi impaturite in forma de triunghi sau sul si legate cu o funda frumoasa sau stranse cu un inel special. Pot fi asezate si in paharele de apa sub forma de floare, sau deasupra farfuriei. Dupa ce sunt folosite servetelele de material se vor aseza in poala, niciodata la gat. Se pot folosi si servetele de hartie, in acest caz fiti pregatita sa le strangeti pe cele folosite si sa oferiti unele noi. Servetele de hartie pot fi asezate si in suporturi de metal sau plastic stilizate.

 
    masa romantica 
Nu trebuie sa lipseasca condimentele de genul sare, piper, aduse in solnite speciale. Alte condimente de genul mustar, boia, otet, ulei, smantana, ardei iuti vor fi aduse la cererea expresa a musafirilor.

            In mijlocul mesei, ca punct de atractie puteti pune o vaza cu flori de sezon, la acare puteti adauga in functie de preferinte o lumanare sau mai multe. Daca doriti puteti pune intr-o forma dezordonata pietricele colorate sau crengute de brad langa fiecare farfurie.

Daca organizati o masa mare cu foarte multi invitati atunci ar fi bine sa puneti cartonase cu nume pentru ca invitatii sa se aseza mai repede si  mai usor la masa. Aici trebuie tinut cont de perechi sau de antipatii.

Trebuie sa aveti intotdeauna cateva piese de vesela in plus, cesti de cafea, castronase de supa, tacamuri etc. Nu stiti niciodata cand veti avea nevoie de ele, fie pentru a completa masa cand apare o persoana in plus sau pentru a inlocui unele piese murdare sau sparte in timpul mesei. Organizati un loc special unde sa tineti farfuriile pentru desert si cestile de cafea, precum si tacamurile pentru ele, de asemenea servetelele si pahare curate. Bauturile vor fi tinute in bar sau pe o masa alaturata, mai ales daca se vor servi la cerere. Daca preferati le puteti pune si pe masa simetric, sticlele de apa si cele de vin.

            Daca toti participantii fumeaza puteti pune din loc in loc scrumiere si brichete sau chibrituri, desi ideal ar fi ca la masa doar sa se manance, si dupa aceea sa se fumeze in alta parte, pe terasa sau in camere special amenajate.

www.incasa.ro

28 ian 2007

Altheate