Cum sa obtinem un ananas din fruct
Primul pas este cumpararea unui ananas. Aceasta este o problema, pentru ca ananasii copti au o concentratie atat de mare de zahar, incat intra in fermentatie in 24 de ore. Daca fructul a fost cules cand era copt, inseamna ca deja e fermentat cand ajunge in magazin. Daca atunci cand il cumparati e putin verde, e mai bine, dar nu va avea acelasi gust bun.
Puneti coroana intr-un pahar si umpleti cu atata apa cat sa fie acoperita partea de jos. Asezati paharul intr-un loc luminos (dar nu in bataia directa a soarelui, daca e vara) si in 4-6 saptamani vor aparea noile radacini. Verificati calitatea si cantitatea apei zilnic. Unele pareri sustin ca ananasul absoarbe apa prin coroana, asa ca puteti pune apa in asa fel incat sa se adune la baza frunzei.
Rasuciti pana se rupe coroana ananasului. Indepartati pulpa fructului pentru ca aceasta va putrezi si va ucide planta. Rupeti toate frunzele din partea de jos a coroanei (2-3 cm) - se vor vedea niste noduli mici care cresc in radacina.
Indiferent cat de atenti sunteti cand dati la o parte urmele de fruct de pe coroana, mai mereu raman urme mici, care, daca nu sunt inlaturate, vor dauna plantei. O metoda simpla de a scapa de ele este sa spalati baza coroanei la un jet slab de apa. De cate ori adaugati apa in pahar, verificati daca exista zone putrezite; daca da, atunci inlaturati-le cu apa. De asemenea, spalati paharul inainte de a-l umple din nou cu apa.
Dupa sase saptamani radacinile au deja 5-6 cm; atunci e momentul sa mutati ananasul intr-un pahar mai mare pentru ca radacinile nu trebuie sa fie inghesuite. De cate ori adaugati apa e bine sa adaugati putin substanta hranitoare solubila.
La doua luni dupa ce ati pus coroana in apa radacinile sunt deja lungi de 10-12 cm. E timpul sa plantati ananasul in ghiveci.
Faceti o groapa inalta de 7-8 cm adancime si turnati apa. Rasfirati radacinile si umpleti usor cu pamant. Udati bine dupa ce terminati.