Cum sa va marcati gradina
Intotdeauna o gradina bine organizata si marcata cu tablite indicatoare sau informative va fi mandria oricarui gradinar amator dar si bucuria oricarui vizitator. O buna marcare este necesara mai ales primavara cand toate florile par sa semene intre ele. Tablitele marcatoare sunt foarte folositoare mai ales pentru cei care nu cunosc tipurile de flori. La fel de folositoare sunt si pentru gradinar pentru a le localiza mai bine , pentru a pastra o eventuala simetrie si logica in amenajarea gradinii.
Mai intai de toate realizati o mica schita a gradinii cu toate plantele pe care le aveti. In mod normal o schita sau harta a gradinii trebuie sa cuprinda toate aleile, pomii, plantele cu pozitia si numarul lor. Acest lucru este destul de dificil de facut. Pentru o mai buna vizualizare va sugeram sa folositi creioane colorate pentru fiecare specie in parte. Pentru gradinarii profesionisti mapa nu este de ajuns pentru o evidenta clara, ei folosesc si un jurnal in care au detaliate speciile plantate in gradina lor, cu evolutia lor si uneori chiar desene sau poze. Pozele facute cu aparatul foto digital sunt cele mai usor de stocat pe un CD sau in calculator, in acest fel veti avea in cateva instantanee toata evolutia plantei respective, mai ales inflorirea ei maxima.
Puteti folosi tablite de diferite marimi si materiale, de lemn, plastic, fier sau tabla. Aceste tablite le puteti cumpara la set mai ales cele din metal. Nu va mai ramane decat sa le scrieti fie cu vopsea sau cu markerul. Pentru cei care folosesc tablitele din lemn ii sfatuim mai intai sa le lacuiasca si apoi sa scrie pe ele cu vopsea colorata, contrastanta. Cei care folosesc tablite de fier forjat, trebuie sa le grunduiasca mai intai, pentru a nu rugini si apoi sa le vopseasca in negru sau verde si la sfarsit sa picteze literele. Placutele din plastic nu necesita un tratament deosebit, numai ca la diferente mari de temperatura, mai ales iarna pot plesni. De asemenea puteti scrie pe o foaie de hartie sau carton pe care sa-l prindeti cu cleme sau lipici de placuta de lemn sau plastic iar deasupra sa mai adaugati un strat de plastic trasparent sau banda adeziva, evident rezultatul nu va fi foarte estetic. Sau puteti printa direct pe folii de plastic toate datele dorite.
Pe tablita puteti scrie doar numele plantei, daca doriti puteti scrie si numele latinesc al plantei, in functie de marimea tablitei. Unii prefera sa noteze pe placute doar numere care corespund plantelor inscrise pe schita sau harta. Mai , prefera sa picteze si o floricica inflorita, adica sa infrumuseteze oarecum placuta sau tablita. Aceste marcatoare pot fi asezate la capatul randului sau chiar in mijlocul stratului sau rondului de flori. Altii atarna aceste placute in copaci in apropierea rasadului respectiv. Oricum le veti aseza aveti grija sa fie la vedere fara a strica armonia gradinii.
O idee originala de marcare a florilor este sa pictati numele lor pe bucati de piatra sau lespezi asezate artistic. Se pot folosi si caramizi. Exista si placute din lemn cu forme diferite de animale sau plante care sa decoreze gradina si sa semnalizeze corect prezenta unor specii aparte.
Pentru marcarea florilor si a pomilor puteti folosi si etichetele speciale din plastic sau hartie plasticata, comercializate de florarii. Acestea se prind de tulpina sau de frunzele plantei.
Pentru marcarea aleilor puteti folosi in primul rand gardulet mic alb sau pietre albe. De asemenea puteti instala mini felinare cu incarcare solara sau legate la reteaua electrica. Iarna puteti marca aleile si cu siraguri de beculete colorate.
04 april 2007
Altheate