Da culoare gradinii tale
Multe sfaturi legate de designul gradinilor incep cu discutii despre culoare, textura si forma. Culoarea este cel mai proeminent factor in designul unei gradini si de obicei este primul luat in considerare. De culoare depinde frumusetea oricarei gradini.
Combinarea inteleapta a elementelor de design consta in mare parte in alegerea culorilor care ne plac si pe care vrem sa le vedem in gradina. Experienta se capata prin practica si doar practica va va invata cum sa alegeti culorile potrivite. Cu toate acestea puteti sa le studiati si pe cele dupa care se chideaza pictorii pentru a va face o idee.
Pe roata culorilor nuantele sunt aranjate in asa fel incat acestea relationeaza intre ele. Nuante de violet-rosu pana la rosu si orange-rosu pana la orange impreuna cu galben-orange pana la galben pot sa va fie de folos in alegerea corecta a culorilor pe care le veti avea in gradina.
Chiar daca paleta noua de culori include pana la 12 nuante, in natura puteti regasi mai multe care cu siguranta va vor fi de folos pentru o alegere corecta ce se va potrivi cu gusturile dumneavoastra.
Culorile principale pe care le veti gasi in tabelul nuantelor sunt rosu, galben si albastru. Aceste trei culori combinate intre ele dau nastere culorilor curcubeului.
Culorile secundare din jurul celorlalte 12 nuante prezente in tabel sunt orange, verde si violet. Cele tertiare sunt galben-orange, galben-verde si albastru-violet.
Cum sa va jucati cu culorile in propria gradina
In principal la acest capitol nu aveti decat doua optiuni. Sa alegeti culorile care sunt invecinate si au legatura intre ele sau cele care nu au legatura si sunt in contrast una cu cealalta.
Combinatii armonioase de culori
Combinand culorile monocrome si folosindu-le cu nunate variate de umbre si tonuri poate fi un pas folositor pentru incepatori. Acestia nu vor fi aglomerati cu multe culori si vor putea observa usor anumite noi nuante.
Culorile analogice sunt si ele un inceput bun la inceputul exercitiului de formare a ochiului pentru a observa frumosul. Combinand doua, trei sau mai multe culori ce sunt adiacente pe roata culorilor ochiul nu va fi deranjat de tranzitia intre acestea catre alte nuante.
Combinatii de culoare in contrast
Acestea pot fi de doua feluri : complementare sau policromatice
In general se folosesc doua culori in contrast, opuse pe tabelul culorilor (rosu/verde, orange/albastru, galben/mov).
Cel mai indicat ar fi ca textura sa fie variata si combinatiile sa nu aiba un contrast prea mare.De asemenea lucrul cu trei culori chidistante este recomandat.
Combinatiile de culoare policromatice se refera la folosirea tuturor culorilor. Tot ce trebuie sa faceti este sa experimentati.
In oricare combinatie, daca va ganditi sa dati gradinii dumneavoastra o alta culoare trebuie sa va ganditi si la factorii legati de lumina, clima si mediul inconjurator. Lumina poate schimba aspectul coloristic al unei flori si totodata perceptia culorilor variaza de la persoana la persoana.
GradinaMea.ro