Decoratiuni in stil parizian
Imaginea unui apartament parizian se poate rezuma in cateva cuvinte, romantic, dramatic si frumos. Camerele au tavane inalte si cu multe detalii arhitecturale sau picturale. Ferestrele sunt inalte iar balcoanele micute cu balustrada de fier forjat. Statui pedestre la intrarea din fata.
Stilurile de decorare folosite sunt baroc, rococo si neoclasic. Apartamentele moderne adapostesc si arta deco, mediteraneana. Mobila si accesoriile au o eleganta aparte si un aer antic.
Podeaua este inchisa la culoare si acoperita cu covoare persane. Peretii sunt acoperiti cu tapet crem sau bej cu dungi fine sau floricele in relief. Colturile camerelor sau chiar camerele pot fi impartite subtil cu paravane pliabile din material textil inchis la culoare sau din panouri de lemn.
Culorile verde smarald, albastru regal, negru si alb, auriu se regasesc peste tot in materialele textile, matasuri, brocart si catifea. Tapiserii cu crini, castele, scene pastorale, fete de masa lungi si cu falduri, banci de fier forjat cu perne moi, mese si scaune gen bistro. Folositi un scaun otoman mare acoperit cu material textil bogat, in locul unei masute de cafea. Alegeti materiale fine si accesorii de genul ciucurilor.
Negrul este culoarea predominanta si unificatoare. Il regasim in ramele tablourilor sau fotografiilor, in veioze sau lampadare. Tipic frantuzesc sunt candelabrele de cristal si veiozele cu abajururi de matase si ciucuri. Modelele aurii pe fond negru sunt de asemenea foarte folosite.
Puteti folosi postere sau tablouri mari cu peisaje frantuzesti sau cladiri celebre din Franta, Tour Eiffel sau Luvru. Sunt de preferat stampele vechi sau cartile postale alb negru. Folositi tablouri impresioniste, fotografii cu barci pe Sena.
Ceasurile mari sunt de obicei puncte focale intr-o camera frantuzeasca. Cu cat sunt mai vechi cu atat mai bine si nici macar nu trebuie sa fie functionale, esteticul este totul.
Mobila trebuie sa para veche dar bine intretinuta, cu picioare elegante si usor curbate. Lemnul sa fie masiv cu tonuri inchise, poate fi pictat discret. Scaunele, mesele si dulapurile sunt pictate in negru sau crem cu accente aurii. Aceste picturi se potrivesc de minune cu lemnul inchis, sculptat.
Nici masa cu oglinda pentru machiaj nu trebuie lasata la o parte. Imbracati masa in matase cu falduri bogate si puneti deasupra accesorii antice, rame si mai ales sticlute de parfum interesante.
In baie sau in dormitor o piesa interesanta chiar daca acum nu este decat de décor, o reprezinta lavoarul din fier forjat si ceramica.
Oglinzile mari cu rame sculpturale sunt des folosite pentru a mari spatiu. Elemente de genul coloanelor, statuilor, cutiilor mari si rotunde pentru palarii se regasesc pe holul de la intrare sau in dressing. Livingul este invadat de perne de matase, draperii grele, candelabre vechi, plante multe si inalte, seturi fine de vesela de portelan si tacamuri de argint.
Bucataria este perfect organizata, toate condimentele sunt asezate in cutii mari si patrate de metal sau in vase de ceramica frumos pictata.