Decorul retro

decor retroDecorul retro cuprinde, de fapt, mai multe decenii de stiluri, termenul in sine fiind utilizat pentru a descrie aproape orice fel de teme decorative interioare care sunt influentate de tendintele si de stilurile din trecut. In timp ce definitia se refera aproape la orice epoca ce poate fi considerata trecuta ("retro"), termenul este utilizat mai cu seama pentru decorurile anilor '50, '60, '70. Daca mergem putin mai tarziu in timp aveam de-a face mai degraba cu stilul vintage, desi cele doua stiluri pot fi, si chiar sunt, frecvent confundate.

Deoarece stilul retro impune o abordare indrazneata, este, de asemenea, nevoie de o anumita personalitate pentru a-l aplica intr-un decor (si nu numai). Nu exista nimic intamplator sau modern in decorul retro. Dimpotriva, acesta este strident, incarcat si in mod categoric neformal. Cum puteti aduce acest stil in decorul locuintei dumneavostra? Exista cateva elemente comune ale acestui stil decorativ energizant, pe care cunoscandu-le, le puteti folosi in acest scop.

1. Mobilierul
Fiecare piesa de mobilier in stil retro reprezinta o vedeta in decorul interior si aproape ca se afla in concurenta, pentru a deveni punctul de atractrie al incaperii. Mobila retro declanseaza, din acest motiv, un sentiment abstract. Canapeua este des intalnita in decorul retro - larga si alungita, continand aproape intotdeuna, o serie de pernite decorative multicolore, care o pun in evidenta. Scaunele cu rama din metal cromat stralucitor, cu sezutul de un rosu aprins atrag atentia asupra barului sau a bucatariei, in timp ce scaunele Mitt sau cele otomane (Puzzotto Ottoman de la Mitt) confera vizitatorilor dvs. un sentiment unic atat la nivel vizual, cat si in ceea ce priveste confortul.
 
2. Culorile
In privinta culorilor scapati de orice inhibitii si mergeti pana intr-acolo incat sa aveti curajul sa le amestecati. Culorile din perioada retro sunt usor de recunoscut: verde inchis-avocado este cea mai populara nuanta retro, urmata indeaproape de portocaliu ars, roz aprins, albastru indigo si, bineinteles, combinatiile clasice de negru, alb si rosu. Nu fiti surprinsi daca veti gasi elemente decorative care contin toate aceste culori la un loc. Amestecul de portocaliu, rosu, verde, indigo si galben este foarte prezent in stilul retro. Modelele in dungi si carouri sunt si ele marci ale stilului retro.

3. Lumina
Lampile de podea, lampile rotunde voluminoase, cele care au imprimeuri in carouri sau cele cu ciucuri reprezinta alegerile ideale pentru crearea unui decor retro. Nu uitati de fiorul pe care il poate trezi o lampa Lava (AstroLampa), lumina de neon sau un candelabru ornamental, agatat de tavan printr-un lant cu aspect antichizat. Lampile in forma de amiba, bumerang sau boabe de fasole fac si el parte din acelasi controversat stil retro.

4. Accesoriile si accentele
Un aspect preferat de adeptii stilului retro este acela ca nu exista limite atunci cand vine vorba de accesorii sau de accente: covoare scamosate "aruncate" prin incapere, perdele din margele, lampi in diverse forme, mese pe rotile, sculpturi indraznete sau vase neobisnuite etc.

Un simplu aranjament de flori asezat intr-un vas din sticla viu colorata, asezat in centrul unei mese reprezinta o alegere buna pentru a creea un accent, la fel ca si orice piesa de arta autentica, colectionata din epoca reprezentativa pentru acest stil.

5. Podeaua
In privinta podelei, exista numai trei variante atunci cand va decideti sa va decorati locuinta in stil retro: lemnul natural, covoare din par aspru si un mix indraznet de placi/dale plasate intr-un model gen: tabla de sah.

Stilul retro inseamna combinarea unei varietati de forme, texturi si culori, in scopul de a crea o imagine unica, asemenea epocii care l-a influentat. Mobilierul retro este masiv, durabil si util. Totul este perfect functional. Atat obiectele de mobilier, cat si accentele au un scop: acela de a creea o atmosfera speciala. Cel mai important lucru pe care trebuie sa-l retineti cand optati pentru decorul retro este indrazneala de a amesteca forme si culori, lipsa oricarei inhibitii.

Corina Dovinca
InCasa.ro