Decorul rustic

rusticMajoritatea oamenilor asociaza conceptul de rustic cu ideea de cabana din lemn sau de casa taraneasca, insa ca stil decorativ, el poate fi aplicat tot la fel de bine si pentru amenajarea interioarelor moderne. Elementele particulare ale acestui stil se integreaza perfect decorului contemporan. Termenul rustic semnifica, mai degraba, aducerea elementelor din natura in casa ta, prin aplicarea unei palete de culori calde, relaxante, in nuante de pamant si prin alegerea unor materiale naturale.

 

Foarte multi oameni aleg sa-si decoreze sau sa-si redecoreze casa in stil rustic, preferandu-l, mai ales, pentru simplitatea, caldura si sentimentul primitor pe care il iprima locuintei. In cazul in care te numeri printre acestia este esential sa intelegi adevarata semnificatie a conceptului de "rustic". Dupa cum am mai spus, in principiu, notiunea de rustic te poarta cu gandul la casele taranesti sau la cabanele din lemn, insa casele moderne nu sunt construite din busteni din lemn expusi sau din chirpici. Prin urmare, va trebui sa adaptezi elementele stilului rustic la stilul arhitectural deja existent.

 

Elementul central in decorul rustic il constituie lemnul, care asigura o atmosfera de relaxare si de siguranta. Mobilierul din lemn masiv, eventul pictat sau lucrat de mana si, in general, obiectele din lemn, dar mai ales cele rustice, merg intotdeuna bine cu elementele din fier forjat, niciodata, insa, cu inoxul. Obiectele decorative precum: lazile de zestre, vasele de ceramica, piesele din alama sau din argint confera o senzatie de pitoresc ansamblului, fiind binevenite intr-o amenajare in stil rustic.

 

Peretii finisati texturat sau placati cu caramida naturala sau aparenta, tavanul brazdat cu grinzi aparente sau originale, tamplaria ferestrelor din lemn sau PVC care imita lemnul, pardoseala placata cu gresie antichizata, cu dusumea sau parchet patinat (daca alegi parchetul este de preferat ca acesta sa aiba aspect de dusumea si sa fie confectionat din esenta de nuc) sunt elemente fundamentale in obtinerea decorului rustic.

 

Pentru iluminat este de preferat sa folosesti corpurile cu structura din lemn forjat sau metal patinat.

 

Trebuie sa ai in permanenta in vedere faptul ca relatia dintre lucruri si combinatiile dintre acestea sunt cele care dau in final atmosfera unei incaperi. Combinatia dintre culorile in nuante de pamant, finisajele calde, obiectele decorative deosebite si mobilierul masiv din lemn vor creea, intr-un final, un decor rustic armonios.

 

www.incasa.ro

21.05.2008

 

Photo: corbis.com