Designul universal
Potrivirea dintre stilul decorativ al casei dvs si stilul dvs de viata incepe cu o explorare atenta a nevoilor si dorintelor personale. Foarte multi designeri recurg la un asa-zis “proces de descoperire”, menit a-i ajuta sa indentifice elementele de baza ale stilului decorativ al casei dvs. Acesta incepe cu o configurare a spatiului si stabilirea zonelor: zona intima, zona conver-sationala, zona de lucru etc. Desi acest proces este fundamental pentru proiectul dvs., rareori el este suficient de aprofundat pentru a transforma casa dvs intr-una care sa serveasca nevoilor pe care le aveti in viata.
Exista doua probleme care trebuie avute in vedere pentru a realiza un design interior reusit, probleme ce trebuie abordate inainte de a incepe amenajrea propriu-zisa: evaluarea nevoilor curente ale proprietarilor si anticiparea nevoilor viitoare ale celor care vor locui in casa respectiva.
Aproape tot procesul de descoperire folosit in prezent de designeri se concentreaza pe utilizarea si cerintele spatiului camerelor casei. Acesta este un aspect bun, insa este acordata prea putina atentie nevoilor personale ale indivizilor care locuiesc sau urmeaza sa locuiasca in casa. In lipsa unei evaluari complete a posibilitatilor functionale ale clientului, modificarile necesate in identificarea zonelor casei sunt, adesea, trecute cu vederea.
De exemplu, nevoile unui copil si posibilitatile acestuia de a trai confortabil intr-o locuinta sunt rareori abordate in procesul de amenajare. Este absolut necesar sa evaluati nevoile curente ale celui mic si sa proiectati un mediu care sa se potriveasca cu acestea, dar care sa si poata creste odata cu copilul dvs. Cateva elemente de design usor de adaptat includ, de exemplu, rafturile reglabile si sistemul de tije in dulapuri. Pe masura ce copilul creste, rafturile si tijele pot fi mutate astfel incat acesta sa poata avea acces la ele. Aparatele elecrocasnice prezinta o situatie similara, in sensul ca este absolut necesar controlul accesului. In partea frontala a masinilor de spalat sau a uscatoarelor, de exemplu, trebuie sa montati un sistem de control care sa impiedice utilizarea lor de catre copii. Siguranta joaca un rol important. Un copil incercand sa foloseasca un cuptor cu microunde asezat deasupra capului sau poate reprezenta un pericol uneori fatal.
Desigur, exemplele de mai sus sunt unele foarte simple, insa ilustreaza faptul ca nevoile de design trebuie privite din perspectiva indivizilor si a capacitatii acestora de a face fata rutinei zilnice din casa lor. Acesta este motivul pentru care un bun designer va efectua o evaluare a clientilor si va specifica modificarile necesare de design in functie de stilul de viata al acestora.
Exista cateva instrumente pe care un designer le poate folosi in evaluarea nevoilor clientilor sai. Unul dintre acestea este Comprehensive Assessment and Solution Process for Aging Residents (CASPAR), care a fost gandit de catre profesionisti din domeniul sanatatii in scopul evaluarii posibilitatilor indivizilor de a face fata activitatilor rutiniere din casa. Este, de asemenea, folositor in identificarea necesitatilor persoanelor cu dizabilitati.
Anticiparea nevoilor viitoare ale indivizilor se poate dovedi a fi un pic mai complicata, dar putem incepe prin a intelege procesul de imbatranire. Fie ca ne place sau nu sa ne gandim la senectute, aceasta este inevitabila, iar abilitatile functionale ale oamenilor se diminueaza in timp. Un designer profesionist va avea in vedere schimbarile care intervin odata cu inaintarea in varsta si va incerca sa adapteze locuinta la acestea, astfel incat oamenii sa se simta confortabil in casele lor pana la sfarsitul vietii.
Din fericire, conceptual de “design universal” incepe sa prinda radacini in amenajerea interioarelor moderne. Ron Mace, fondatorul Centrului de Design Universal (NCSU) ofera urmatoarea explicatie a acestui concept: “Intentia designului universal este aceea de a simplifica viata tuturor prin realizarea de produse si de mijloace de comunicare si de construire a unui mediu mult mai usor de folosit de catre cat mai multi oameni, cu un cost minim. De beneficiile designului universal trebuie sa se bucure toti oamenii, indiferent de varsta sau de posibilitatile lor”. Personalelor cu dizabilitati li se acorda o atentie deosebita, iar adaptabilitatea reprezinta conceptul de baza al acestui tip de design.
Sursa foto
Corina Dovinca
InCasa.ro