Dovleac turcesc
Denumitre stiintifica: Cucurbita maxima
Familie: Cucurbitacee
Tip: leguma, planta agatatoare
Expunere: plin soare
Sol: pamant bogat, fertil, umed, bine drenat, acid, cu pH 5,5 - 6,5
Culoarea foliajului: verde
Culoarea fructului sau a semintelor: verde
Descriere
Varietatea 'Queensland Blue' de dovleac turcesc se pare ca este originara din Australia si are culoarea verde-jad; interiorul este portocaliu si are un continut mare de zahar. Alte varietati pot fi albe sau portocalii.
Dovleacul este o planta anuala, cataratoare, care creste de la 50 cm pana la 5 m intr-un ritm rapid. Este sensibil la inghet. Infloreste din iulie pana in septembrie, iar semintele se coc in perioada august-octombrie. Florile sunt fie de gen masculin, fie feminin, dar cum flori de ambele sexe se gasesc pe aceasi planta, polenizarea este realizata de catre insecte.
Dovleacul se dezvolta bine in mai toate tipurile de pamant, fie ele usoare, medii sau grele, atata timp cat sunt bine drenate. Prefera solul acid sau neutru. Poate fi cultivat la semi-umbra sau chiar si la umbra. Pamantul trebuie sa fie umed.
Ingrijire si cultivare
Semintele se seamana direct, la 2-3 saptamani dupa ultimul inghet, cand pamantul nu mai este inghetat sau rece. Se fac din pamant musuroaie la 90 cm distanta unul de altul; distanta dintre randuri trebuie sa fie de 1,2 - 1,8 m. Semintele se planteaza la 2,5 cm adancime, cate 5-6 in fiecare musuroi. In interior se pot pregati rasadnite, cu 3 saptamani inainte de momentul in care plantele trebuie transplantate afara. Perioada de la plantare pana cand germineaza semintele este de 7-10 zile.
Dupa ce apar plantele, acestea trebuie rarite pana cand vor ramane 1-2 pe fiecare musuroi. Locul cultivat se poate acoperi cu folii de plastic pentru a creste temperatura pamantului cu cateva grade.
Dovleacul turcesc se recolteaza cand codita incepe sa se usuce iar coaja este atat de tare incat daca apasati cu degetul nu mai pastreaza forma acestuia. Lasati 2,5 - 5 cm din codita atasata de dovleac, atunci cand il culegeti. Perioada de maturizare a fructului este de 100 de zile.
Sfat
Dupa recoltare, lasati dovlecii intr-un loc cald din gradina timp de o saptamana. Dupa aceea, ii puteti depozita intr-un beci sau intr-o alta camera racoroasa (7-10 grade Celsius) timp de mai multe luni.
Boli si daunatori
Lacustele, gargaritele de dovleac, ofilirea, fainarea, puricii si alti daunatori pot ataca dovleacul.
Folositi folii de plastic pentru a proteja plantele tinere de daunatori si de temperaturile scazute. Pentu unii din ei, o solutie este sa formati musiroaie de pamant in jurul tulpinei fiecarei plante, pentru ca acestia sa nu isi poata depune ouale. O alta solutie este rotatia culturilor. De asemenea un element important este plantarea dovlecilor la distantele recomandate pentru ca aerul sa poata circula bine. Pe cat posibil, alegeti varietati rezistente la boli.
Info
- dovlecii erau mancarea de baza a bastinasilor americani; varietatea raspandita este originara din America Centrala si a trecut din generatie in generatie, de la o populatie la alta, devenint in timp un aliment de baza pe timp de iarna.