Echinopsis pachanoi
Sin.: Trichocereus pachanoi
Denumire populara: cactus San Pedro
Familie: Cactaceae
Origine: muntii Anzi din Peru, Ecuador, Bolivia si Chile
Descriere:
Echinopsis pachanoi sau cactusul de San Pedro este un cactus de culoare verde-inchis, uneori spre gri sau albastru. Grupuri de 1-4 spini galben-maronii sunt prinsi de noduri aflate la aproximativ 2 cm intre ele pe corpul plantei. Aceasta specie de cactus poate atinge o inaltime de 5 metri, cu brate multiple care de obicei pornesc de la baza.
Cultivare:
Echinopsis pachanoi (cactusul de San Pedro) este usor de cultivat in cele mai multe zone. Deoarece creste in mod natural in zone aflate la altitudini inalte, in padurile tropicale din Anzi, aceasta specie de cactus rezista la temperaturi mult mai mici decat alti cactusi. De fapt, el trebuie ingrijit ca o planta obisnuita, nu ca un cactus. Pamantul in care este plantat trebuie sa fe fertil, usor drenabil. Echinopsis pachanoi (cactusul de San Pedro) nu trebuie udat prea mult, pentru ca poate fi atacat de diverse tipuri de ciuperci, dar nu este de departe la fel de sensibil ca alti cactusi, mai ales in perioadele calde. Poate fi ars de soare iar daca este expus prea mult la razele soarelui se va ingalbeni. In zonele calde e bine sa nu il expuneti la soare in mijlocul verii.
Pe timpul iernii, Echinopsis pachanoi (cactusul de San Pedro) se anemiaza - devine mai subtire din cauza nivelului scazut de lumina. Aceasta poate constitui o problema daca zona afectata nu este destul de puternica pentru a putea sustine ramurile noi, in cazul in care corpul cactusului se rupe. Daca vreti sa evitati anemierea cand scad temperaturile si procesul de crestere incetineste, nu mai udati si hraniti cu fertilizator cactusul, pentru ca acesta sa intre mai repede in perioada de repaus.
Inmultire:
1. Plantele crescute de la baza cactusului.
2. Seminte - germineaza si cresc usor. Ele nu au nevoie decat de umiditate mare, pamant usor drenabil si destula (dar nu prea multa) apa, lumina si substante nutritive. Folositi un amestec nisipos (nisipul de rau cernut e ideal) sau amestec de turba cu nisip si pietris. Acest amestec poate fi sterilizat (se fierbe 1-2 ore la flacara mare), operatie foarte eficienta daca pamantul este umed. Dupa ce s-a racit (in cazul in care il fierbeti), puneti pamantul in tavite si imprastiati semintele; acestea trebuie sa fie acoperite apoi cu un strat foarte subtire de pamant. Pana germineaza, tavitele trebuie mentinute intr-un mediu umed, lucru care se obtine fie cu ajutorul pungilor de plastic, a capacelor, fie plasandu-le in sera. Semintele germineaza inmod obisnuit in 2-4 saptamani, dar uneori chiar mai mult.
Semintele trebuie sa stea intr-un mediu cu umiditate crescuta mai multe luni, timp in care trebuie sa verificati mereu daca au fost udate destul, daca au nevoie de substante nutritive sau daca au fost atacate de ciuperci. Asigurati-va ca pamantul este umed, dar nu excesiv de ud. Puteti uda si cu o substanta fertilizatoare de cate ori cresterea incetineste, insa la 1/8 din puterea ei normala. Ciupercile pot fi omorate cu o substanta pe baza de sulf sau cupru (folositi-le cu mare grija pentru ca Echinopsis pachanoi este sensibil la aceaste substante) sau cu usturoi pus in ghiveci.
Daca puneti la incoltit semintele pe timpul iernii, puteti folosi o lampa cu lumina fluorescenta.
Info:
Echinopsis pachanoi sau cactusul de San Pedro contine un numar de substante alkaloide psihoactive, printre care si bine-cunoscuta mescalina. In cele mai multe tari este legala cultivarea acestei specii de cactus, dar in tarile in care detinerea de mescalina si conpusi asemanatori este ilegala, cultivarea acestui cactus in scopul consumului este ilegala. Acesta este cazul SUA, Australiei, Canadei si Marii Britanii, unde este legal sa cultivi Echinopsis pachanoi, dar nu pentru consum. Posesia de carti, documente scrise, precum si o cantitate mare de astfel ce cactusi pot fi suficiente motive care sa duca la o arestare.
Lavinia Rorich
copyright @ Gradinamea.ro