Etajere pentru diferite spatii
De regula, rafturile sunt concepute in cursul amenajarilor, inainte de a da o forma finala, din punct de vedere decorativ, spatiului. Dar ele pot fi adaugate si ulterior, in cazul in care necesitatile de depozitare o cer, fara a prejudicia in niciun fel imaginea de ansamblu, ba dimpotriva, uneori contribuind la imbunatatirea acesteia. Din punct de vedere al naturii incaperilor, oricare dintre ele poate primi acest "supliment" de amenajare, tipul, modelul si dimensiunile rafturilor alegandu-se, evident, in functie de destinatia spatiului si de stilul amenajarii.
Bucataria
In general, pentru acest spatiu, se achizitionaeaza mobila la comada. Astfel ca, dulapurile sunt prevazute cu compartimente speciale de depozitare, iar blatul de lucru integreaza utiliatile de ordin casnic (chiuveta, aragazul, frigiderul etc.). Uneori, insa, apare necesitatea de a completa acest anasamblu cu spatii de depozitare suplimentare. Montarea rafturilor rezolva problema depozitarii, asigurand, totodata si o functie decorative a spatiului. Aici pot fi asezate obiectele speciale, precum: cosuletele impletite, ustensilele casnice cu rol ornamental, impletiturile din sfoara etc. rafturile amplasate in locuri "cheie" (deasupra chiuvetei sau in apropierea aragazului) pot "gazdui" pahare, recipiente pentru condimente, cani, ustensile folosite la gatit etc. Pentru a arata cat mai bine puteti depozita condimentele si celelalte alimente (zahar, cafea, faina, orez, malai etc.) in cutii metalice de diferite dimensiuni sau in recipiente din plastic colorate vessel si cu motive decorative atragatoare.
Livingul
Considerat de unii ca fiind cea mai importanta camera a casei, locul de odihna, de relaxare si de primire a oaspetilor, livingul trebuie sa combine latura practica cu cea estetica. Pentru acest spatiu sunt recomandate rafturile de perete sau cele cadru, fiind usor de integrat si permitand o aranjare optima a obiectelor de folosinta cotidiana sau a celor decorative. Raturile suspendate pot gazdui si aparatura electronica, televizorul, video-ul, boxele etc. Alegerea acestei modalitati de amplasare reprezinta un dublu avantaj: pe de o parte se evita aglomerarea mobilierului la nivelul planseului, iar pe de alta parte poate fi gasit un unghi visual mai bun. Exista si rafturi "dedicate", pentru CD-uri sau pentru reviste, concepute pe masura obiectelor carora le sunt destinate.
Baia
Este incaperea care prezinta, adeseori, o problema legata de spatiu, in sensul ca aceasta este fie insuficient, fie inconfortabil din punct de vedere geometric. Pentru a reduce pe cat posibil aceste inconveniente, va puteti folosi de rafturile suspendate, care pot fi amplasate in spatiile libere de deasupra chiuvetei sau din preajma cazii. Si pentru ca uneori incarca vizual spatial, este recomadat sa apelati la varianta simplificata a rafturilor, si anume: la etajere. Pentru separarea produselor pe categorii, folositi cosuletele impletite din rachita, in nuante naturale.
Camera copilului
Alaturi de bucatarie, aceasta reprezinta spatiu care necesita cele mai multe solutii de depozitare. Pentru a evita aglomeratia, pastrand si o zona de joaca, mobilierul trebuie redus la strictul necesar: pat, birou, dulap de haine (in cazul copiilor de varste mai mari). Pentru depozitarea cartilor, a casetelor, jucariilor etc. folositi etajerele amplasate deasupra patului sau a biroului.
Photo: dewantoro.net
Corina Dovinca
InCasa.ro