Feriga corn de cerb (Platycerium superbum)

Platycerium superbumPlatycerium superbum creste la inaltime, in general pe trunchiul copacilor din padurile tropicale si ocazional printre stanci, in nordul Australiei si in Noua Guinee. Este o planta epifita (traieste fixate pe alta planta, fara a fi parazit, aceasta servindu-i numai ca sprijin), avand nevoie de multa caldura (20-22 gr.C) si umiditate. Exista soiuri carora le priesc si temperaturile mai joase, de 12-14 gr.C.

 

Numele popular i se trage de la forma frunzelor sale, asemanatoare coarnelor de cerb - i se mai spune si feriga corn de ren. Planta este prevazuta cu inca un set de frunze, de culoare maro, infasurate in jurul trunchiului, cu rol de acoperire. Acestea o fixeaza si formeaza o cupa, in care se aduna frunze si alte resturi, care cad din coroana copacului, transformandu-se intr-un compost nutritiv.

 

Acest compost asigura plantei o valoroasa sursa de potasiu si calciu, nutrienti necesari pentru producerea unor frunze noi.

 

Exista numeroase modalitati de crestere a acestor ferigi, desi majoritatea sunt cumparate in ghivece de mici dimensiuni in care tulpina va trebuie sa se maturizeze inante de a produce ramuri cu frunze fertile. De asemenea trebuie luata in considerare greutatea acestor plante. In ceea ce priveste tehnica de crestere, se obisnuieste ca acestea sa fie urcate pe placi/panouri din lemn masiv si agatate pe un spalier ori plantate intr-un cos suspendat dintr-un loc sigur din tavan. In zonele mai calde acestea pot fi asezate direct la baza trunchiului unui copac din gradina.

 

Pamantul in care plantati feriga trebuie sa fie bine aerisit si sa contina frunze descompuse, muschi de padure sau radacini de ferigi. Deoarece prezinta niste perisori absorbanti, frunzele plantei nu trebuie stropite sau sterse. Este necesar ca udatul cu ingrasaminte diluate sa se execute periodic, fiindu-i foarte necesar. Feriga se va proteja de razele directe ale soarelui. Inmultirea se face prin samanta sau diviziune, detasand tinerele plante, care trebuie sa fie inzestrate cu un manunchi de radacini.

 

Corina Dovinca

InCasa.ro