Florile, elemente decorative si in farfurie
Ati incercat vreodata gustul florilor? Petalele lor multicolore ne incanta privirea iar mireasma lor simtul olfactiv. Putin stiu insa ca florile ne pot incanta chiar si papilele gustative. La fel ca si legumele si fructele, florile au un continut crescut de minerale, vitamine si enzime.
Ele pot fi consummate in mai multe moduri: uscate, folosindu-le la prepararea ceaiurilor, gatite, in salate, gemuri sau sosuri. Exista aproape o suta de specii de plante a caror flori sunt comestibile. Cei care nu au mai consumat flori, nu sunt sfatuiti sa le introduca in alimentatia lor fara a se documenta de proprietatile acestora. Foarte multe specii sunt toxice.
Insa, un lucru este sigur, toti pomii fructiferi au florile comestibile. Daca esti dispus sa incerci ceva diferit din punct de vedere gastromomic, si sa descoperi gustul florilor, vei fi placut surprins de noile arome ce iti vor incanta simturile. Cu siguranta toti am auzit de dulceata de trandafiri, dar putin stiu ca nu toate speciile acestei plante pot fi folosite la prepararea deliciosului preparat. Fiecare specie de trandafir are gust diferit: unele pot fi dulci iar altele pot avea un gust putin piperat. Aroma fiecarei specii difera in functie de tipul de planta si de conditiile in care a fost crescuta.
Galbenelele, Musetelul si florile de Tei sunt cunoscute pentru proprietatile lor medicinale, fiind folosite mai cu seama la prepararea ceaiurilor sau a infuziilor. Galbenelele pot fi folosite si ca substitut pentru sofran. Deoarece au un gust amarui, care poate sa nu fie pe placul tuturor, se recomanada sa fie folosita o cantitate mica de flori de galbenele. Un gust mai placut il au panselutile, au o aroma usor mentolata si sunt folosite in salate sau la ornarea prajiturilor. Daca doriti sa condimentati putin mancarea folositi flori de Condurul-doamnei. Originare din Peru, aceste flori au fost folosite constant in preparatele europene si nord-americane. Florile Condurul-doamnei au o aroma picanta, asemanatoare cu cea a piperului.
Pentru aromatizarea vinului fiert sunt recomandate florile de garoafa. Acestea au un gust dulce, si pot fi folosite si la prepararea dulciurilor. Crizantemele au un gust iute si usor amar. Aroma sa da un gust bun salatelor, dar mai intai trebuie sa oparesti petalele sau sa le fierbi putin in apa cu adaos de otet. Lista florilor comestibile poate continua cu papadia, a carei flori are un gust dulce, asemanator cu mierea, cu Begonia, Violeta de noapte,Ttrifoiul si Levantica. Trebuie sa stiti ca doar petalele se consuma, pistilul si staminele florilor trebuiesc inlaturate. Introduceti in alimentatie florile comestibile una cate una, in cantitati mici, intr-o perioada mai lunga, pentru a fi siguri ca nu sunteti alergic la ele.
Sursa foto
A.I.
InCasa.ro