Floristica sau designul floral

design floralFloristica sau designul floral face parte din domeniul meseriilor in care mai multe componente vegetale (flori, frunze, crengi, muschi, etc) si nevegetale (panglici, sticla, ceramica, hartie, etc) concura la realizarea unui produs nou, unitar, armonios si de o anumita valoare estetica, denumit decoratiune florala. Combinatiile de plante uscate si chiar artificiale asezate in vase decorative au la baza anumite caracteristici, care tin de forma, structura, cromatica, linia si textura materialului vegetal si nevegetal si trebuie sa indeplineasca anumite principii, referitoare la proportionalitate, echilibru, zona de provenienta a florilor, sezonalitate, caracterul florilor (valoarea si subordonarea) si individualitatea acestora.

 

Termenul de floristica, folosit in tarile Europei continentale are ca echivalent designul floral (Floral design) in Statele Unite si in Anglia. Indiferent de terminologie principiile si tehnicile sunt similare, diferentele inregistrandu-se la nivel de stil: italian-mediteranean, frantuzesc-boem, german-rustic-traditional-modern, etc. Inrudita cu Ikebana prin prisma faptului ca materialul folosit este, in pri  ncipiu, acelasi, floristica difera mult de arta orientala. Ikebana foloseste ca principii de baza simplitatea si puritatea liniilor si a culorilor, in timp ce in floristica accentul este pus pe compozitiile alcatuite din plante variate si divers colorate. Mai mult, aranjamentele rezultate contin si alte elemente, precum: ghirlandele, fundele, panglicile etc.    

 

Pricipalul avantaj al acestor aranjamente este perenitatea. Si pe langa faptul ca dureaza foarte mult, fara a-si schimba culoarea sau forma, decoratiunile florale sunt si extrem de estetice. Vasele in care sunt asezate sunt, in principal, din ceramica sau din sticla transparenta si se pot adapta oricarui tip de interior, avand forme variate. Componentele propriu zise, uscate si preparate in prealabil, sunt fie parti de plante cunoscute, precum macul, lotusul, pinul, fie plante exotice, surprinzatoare prin forme si culori, pe care le puteti achizitiona din magazinele de specialitate.  

 

Atentie la culori! Nu uitati ca aranjamentul trebuie sa dea impresia de naturalete. Folositi culori puternice, cu personalitate, asortate sau evidentiate prin contrast. Unele aranjamente au la baza un mix de doua culori, fiind mai usor de realizat, altele propun variatiuni ton pe ton imbinate cu prezente neutre, naturale.

 

www.incasa.ro